Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Design 2011 - οικολογία – σύγχρονες τεχνολογίες

Μετά το DESIGN 2009 – οι νέες τεχνολογίες, τα νέα υλικά, οι νέες δυνατότητες” που έγινε τον Μάιο του 2009 στο ‘Σπίτι της Κύπρου’ στην Αθήνα, οι προσπάθειες συνεχίζονται. Και προσανατολίζονται στο καυτό ζήτημα της οικολογίας. Που απασχολεί έντονα όλους μας. Που με ευαισθησία και περίσκεψη θέλουμε να το δούμε από τη σκοπιά μας.

Στοχεύοντας και φιλοδοξώντας παράλληλα, να μετατραπεί η έκθεση design σε σταθερή διετή έκθεση (Design Biennale), όπου θα παρουσιάζονται τα πιο ενδιαφέροντα θέματα και εξελίξεις του τομέα. Τα πιο καυτά θέματα της εποχής μας. Όπου θα προβάλλεται το ποιοτικό δυναμικό, τόσο στον τομέα του σχεδιασμού, όσο και στον τομέα των εφαρμογών.

Στα πλαίσια της έκθεσης «Design 2011 - οικολογία – σύγχρονες τεχνολογίες», θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικά και ειδικότερα στα προβλήματα της δικής μας γεωγραφικής περιοχής και του τρόπου που μπορούν αυτά να αφορούν το design. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και με τη σωστή προσέγγιση στη φόρμα και τα υλικά, να δούμε το μεγάλο και το μικρό, το κτίριο αλλά και το μικρό αντικείμενο και πως αυτά θα προσαρμοστούν, θα αλλάξουν ή και θα βελτιωθούν προς όφελος του συνόλου. 

Η έκθεση Design 2011” θα γίνει στην «Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων» στο νεοκλασικό κτίριο του Μεταξουργείου, που εγκαινιάστηκε το 2010. 

 
Το νεοκλασικό  κτίριο του Μεταξουργείου, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν.


Την επιμέλεια και την οργάνωση της προγραμματιζόμενης αυτής έκθεσης  έχει η Πόπη Κρούσκα, αρχιτέκτων, designer και εικαστική καλλιτέχνης. Η έκθεση θα είναι ομαδική και οι συμμετοχές θα προσδιοριστούν στην πορεία της προετοιμασίας της έκθεσης, με κριτήριο την ποιότητα και τη σωστή προσέγγιση στο θέμα.  Η συμμετοχή θα είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφέρουσα, ακόμη και ανατρεπτική πρόταση. Σε κάθε σύγχρονη και θετική σκέψη. Σε όλους όσοι ευαισθητοποιούνται, πάσχουν, σκέφτονται και οι ιδέες τους θα βοηθήσουν όλους μας.

Οι προτάσεις θα στέλνονται  στο info@popikrouska.gr . Στην ίδια διεύθυνση θα μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες.

Οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν οι τελικές συμμετοχές. Που θα είναι ιδέες υλοποιήσιμες, αντικείμενα σε φυσικό μέγεθος ή μακέτες με τεχνική αρτιότητα. Ειδική κατηγορία μπορεί να θεωρηθεί και να γίνει αποδεκτή, συμμετοχή που θα αφορά μια web πρόταση. Δηλαδή που θα αφορά μια ιδέα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, που θα διακινηθεί με το internet και θα επικεντρώνεται στον έξυπνο και ποιοτικό σχεδιασμό της (web design).   

Είναι πολύ σημαντικό οι ιδέες που θα προταθούν να είναι στο πνεύμα  και στη λογική της πρόσκλησης για συμμετοχή. Επίσης είναι προϋπόθεση, τα έργα κα τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στην έκθεση  Design 2011, να μην έχουν εκτεθεί σε άλλη έκθεση. 

Στα πλαίσια της έκθεσης θα οργανωθεί τον Μάιο του 2011 συνάντηση, όπου επιστήμονες, designers, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, καθώς και άτομα με εμπειρία στις εφαρμογές, θα ανταλλάξουν πληροφορίες, απόψεις και ιδέες μεταξύ τους, για τα θέματα του περιβάλλοντος. Για τα υλικά και τις τεχνικές. Για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τους τρόπους εφαρμογής τους. Για τη δουλειά τους και τις σκέψεις τους.  Συγκεκριμένα η συνάντηση αυτή θα γίνει στις 27 & 28 Μαΐου 2011, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί μέχρι τις 11 Μαΐου. Όποιος ή όποια θεωρεί ότι έχει να κάνει κάποια αξιόλογη εισήγηση για τη συνάντηση αυτή, θα πρέπει να την προτείνει μέχρι τις 7 Μαΐου. Και όχι αναγκαστικά εισήγηση. Η συνάντηση θα έχει το χαρακτήρα του workshop. Ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων θα κάνουμε. Μια σοβαρή παρουσίαση των δεδομένων χρειαζόμαστε.        
                                           
Πρόσθετες σκέψεις
Η οικολογία είναι χωρίς αμφιβολία ένα καυτό σύγχρονο θέμα. Μας αφορά και μας νοιάζει όλους. Είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας για το μέλλον όλων μας και σίγουρα ασχολούνται με τον τομέα αυτόν πολλοί άνθρωποι, με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι πολύτιμες και πρέπει να ερευνώνται.

Εμείς επιλέξαμε να εξετάσουμε την οικολογία με έναν άμεσο και εφαρμοσμένο τρόπο.
Σχεδιάζοντας και δημιουργώντας αντικείμενα και μέρη του αρχιτεκτονικού συνόλου.

Οι πολύτιμες αναλύσεις, μας χρειάζονται μόνο στη διαδικασία προσέγγισης στο σχεδιασμό.

Ο τελικός μας στόχος είναι ένα ορατό αποτέλεσμα. Κάτι που θα το πιάνουμε. Που θα έχει τρείς διαστάσεις και ελπίζω έξυπνη προσέγγιση στην καρδιά του προβλήματος.

Το αντικείμενο που θα προκύψει δεν θα περιέχει γραπτές επισημάνσεις και προτροπές. Δεν θα εντοπίζει τα γνωστά προβλήματα της εποχής μας. Θα προχωράει στην πρόταση, στην υλοποίηση, στην εφαρμογή.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν για μια καλύτερη εφαρμογή των προτάσεών μας. Επί πλέον είναι επιλογή μας να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στις νέες τεχνολογίες.
Γιατί  ανοίγουν τους ορίζοντες μας. Γιατί είναι το παρόν.

Ελάτε να σκεφτούμε πως θέλουμε να είναι ο πράσινος κόσμος μας. Συγκεκριμένα. Με υλικά και τρόπους παραγωγής που είναι οι ενδεδειγμένοι. Με κέφι, με χαρά θα έλεγα, ας ψάξουμε τις ιδέες μας.

Επί πλέον να τονίσω ότι η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην «Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων», ταυτίζεται με τις ευαισθησίες του δήμου και το ενδιαφέρον του για το θέμα της οικολογίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2011. Οι προτάσεις για συμμετοχή πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Περιμένω τις απαντήσεις σας.

Πόπη Κρούσκα   

www.popikrouska.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου