Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΠΟΜΙΔΑ: Πως θα πεισθούν οι ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα κτίριά τους;

 

Με μεγάλη προσέλευση κοινού και παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΜΙΔΑ τη Δευτέρα, 11.4, η δημόσια συζήτηση με θέμα «Πώς θα πειστούν οι ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα κτίριά τους». Τις γενικές θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ στο θέμα εξέθεσε ο Αντιπρόεδρός της Καθηγητής ΕΜΠ κ. Χαρ. Τσουτρέλης, ενώ ο Ενεργειακός Σύμβουλός της Μηχανολόγος κ. Σταμάτης Περδίος αναφέρθηκε στις ειδικότερες επισημάνσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το πως θα μπορούσαν να πεισθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμετάσχουν ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, που παρατίθενται παρακάτω.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ» και στα πλεονεκτήματα που έχουν οι πολίτες που συμμετέχουν σ΄αυτό. Επίσης ανήγγειλε ότι την Τρίτη, 19 Απριλίου, θα γίνει σύσκεψη για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ”, με βάση και τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Θεοδ. Σεραφείδης, ο Πρόεδρος του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαρ. Χαραλαμπόπουλος και εκπρόσωποι του βιομηχανικού και τραπεζικού κόσμου της χώρας, στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα και εκπρόσωποι του Τύπου και των ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς ανακοίνωσε ότι εκτός από το εκπτωτικό πρόγραμμα «ΠΟΜΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ», η ΠΟΜΙΔΑ προέβη σε δημόσια πρόσκληση προς τις Τράπεζες για τη δημιουργία και ενός νέου προγράμματος με τίτλο «ΠΟΜΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ», με κύριο χαρακτηριστικό του τον εξοβελισμό των γραφειοκρατικών διατυπώσεων για τη χρηματοδότηση των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων των μελών της σε όλη τη χώρα.   Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: 11 Μαίου 2011.
Οι θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ στο πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα κτίριά τους, ήταν οι εξής:
Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απευθύνεται εκ των πραγμάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών και δεν μπορεί να έχει την μαζικότητα που απαιτείται προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά η πλειοψηφία των παλαιών κατοικιών της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτούνται κατά την άποψή μας οι εξής τέσσερεις προϋποθέσεις:
1.          Συστηματική ενημέρωση των ιδιοκτητών για το όφελος που θα έχουν από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, που να περιλαμβάνει οικονομικά παραδείγματα, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι το ετήσιο οικονομικό όφελος μέσω της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων!
2.         Περιορισμός της γραφειοκρατίας που τρομάζει τους πολίτες.
α) Για την ένταξη μιας μονοκατοικίας στο πρόγραμμα απαιτούνται δώδεκα (12) δικαιολογητικά, για την πληρωμή άλλα οκτώ (8) δηλαδή συνολικά είκοσι!
β) Για μια πολυκατοικία είκοσι διαμερισμάτων απαιτούνται εκατό εξήντα (160) δικαιολογητικά από τους ιδιοκτήτες και εννέα (9) από τον διαχειριστή για την ένταξη στο πρόγραμμα και άλλα  εννέα (9) από τον διαχειριστή για την πληρωμή, δηλαδή συνολικά εκατό εβδομήντα οκτώ (178)! Ο ορισμός του σαδισμού!
γ) Για ένα ενεργειακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να προστεθούν και άλλα δέκα πέντε (15) περίπου δικαιολογητικά για την εκπόνηση της Ενεργειακής Επιθεώρησης, η οποία είναι υποχρεωτική για τη ένταξη στο πρόγραμμα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ή η εξασφάλιση εργασίας στα γραφεία προετοιμασίας φακέλων;
3.      Αναγκαίες άμεσες αλλαγές στα κρατικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων:
α)  να μην αποκλείονται από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» τα κενά διαμερίσματα.
β)  να θεωρείται επιλέξιμη επέμβαση και στο κρατικό πρόγραμμα «ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» η εσωτερική θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια, εφόσον η εξωτερική θερμομόνωση είναι τεχνικά αδύνατη, ή δεν συμφωνούν οι συνιδιοκτήτες σε μία πολυκατοικία, ή δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία (διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακοί οικισμοί). Δεν είναι η καλύτερη επιστημονική μέθοδος, αλλά είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμοστεί σε υφιστάμενο κτίριο με τους παραπάνω περιορισμούς.
4.      Αναγκαίες άμεσες αλλαγές της πολεοδομικής νομοθεσίας:
α) Να αντικατασταθεί η οικοδομική άδεια με απλή «άδεια εργασιών μικρής κλίμακας» για τις εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια. Για την εξωτερική θερμομόνωση των δύο όψεων συνολικής επιφανείας 600 τ.μ. σε πενταόροφη πολυκατοικία, το κόστος της οικοδομικής άδειας είναι 5.042€ και αντιπροσωπεύει το 17% της εξωτερικής θερμομόνωσης (30.000€). Προσθέτοντας άλλα 5.000€ στο ποσό της άδειας ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να θερμομονώσεις και το δώμα του κτιρίου!
β) Να επιτραπεί η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στα υφιστάμενα κτίρια χωρίς να προσμετράται στον συντελεστή κάλυψης και τον όγκο του κτιρίου.
γ)  Να μην θεωρείται υπέρβαση του μέγιστου ύψους, αν αυτό έχει ήδη εξαντληθεί, η θερμομόνωση του δώματος σε υφιστάμενα κτίρια.
[Πηγη: ebuild.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου