Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ανάπλαση του φαληρικού μετώπου - σχόλια και σκέψεις

Η μελέτη για την ανάπλαση και αξιοποίηση του φαληρικού μετώπου δόθηκε σε έναν ξένο αρχιτέκτονα. Όπως μας πληροφορεί το Υπουργείο Περιββάλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: "Ο Renzo Piano σαν αρχιτέκτονας τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης όχι μόνο για το έργο του, αλλά κυρίως για την οικολογική συνείδηση που το διαπνέει. Ασχολήθηκε με αφοσίωση και πάθος, μελέτησε σχολαστικά τα προβλήματα και τις συνθήκες της παρέμβασης και τα αντιμετώπισε σε βάθος και με όραμα." Και πράγματι, η μελέτη του είναι πολύ καλή και πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσει πλήρως το θαλάσσιο μέτωπο της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίσει τις γύρω περιοχές.

Το θέμα όμως δεν είναι απλό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ΥΠΕΚΑ προτίμησε να δώσει με απευθείας ανάθεση ολόκληρη την αρχιτεκτονική μελέτη σε έναν διεθνή αρχιτέκτονα. Ναι μεν οι απαιτούμενες μελέτες θα εκπονηθούν από ελληνικά μελετητικά γραφεία, την συνολική, όμως, μελέτη θα την κάνει ο Renzo Piano. Δεν θα ήταν προτιμώτερο να έχει ανατεθεί σε κάποιον Έλληνα αρχιτέκτονα είτε με απευθείας ανάθεση είτε με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; Και αν το Υπουργείο ήθελε να χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε την οικολογική συνείδηση, το πάθος και το όραμα του κου Renzo Piano, θα μπορούσε να τον βάλει σε ρόλο σύμβουλου. 

Εκτός από το οικονομικό μέρος, είναι και η διεθνής προβολή που θα γίνει για αυτό το έργο. Γιατί, λοιπόν, όλη αυτή την διεθνή προβολή να την "απολαμβάνει" ένας ήδη γνωστός και καταξιωμένος αρχιτέκτονας και όχι κάποιος που είναι γνωστός -ίσως- μόνο στην Ελλάδα;


Ελπίζουμε μελλοντικά τέτοιες μεγάλες - αλλά και μικρές - μελέτες να δίνονται σε "εγχώριους" μηχανικούς, όχι σαν δείγμα τοπικισμού, αλλά γιατί υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες αρχιτέκτονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου