Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη Ρόδο σε κίνδυνο για κατεδάφιση

 Αλευροβιομηχανία S.A.M.I.C.A.

Η αλευροβιομηχανία S.A.M.I.C.A. - Societa Anonima Molitoria Industriale Commerci Affini βρίσκεται επί της οδού Αυστραλίας και κατασκευάστηκε το 1938 από ιταλό επιχειρηματία. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτήριο με καθαρούς όγκους και λιτές όψεις. Το συγκρότημα περιήλθε στα χέρια του έλληνα επιχειρηματία Επαμεινώνδα Σουλούνια από το 1947 έως το 1990, ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια και μετά από πλειστηριασμό, αγοράστηκε από την εμπορική εταιρεία Κυπριάδης με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Την ίδια χρονιά, το 2006, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων με σκοπό τη διάσωσή του και γνωρίζοντας τις προθέσεις του επιχειρηματία ξεκίνησε την απαραίτητη διαδικασία χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου με στόχο τη διάσωση όχι μόνο των κτηριακών εγκαταστάσεων αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Δυστυχώς, δύο χρόνια αργότερα η εκδήλωση πυρκαγιάς προκάλεσε σημαντικές φθορές στο εσωτερικό και στο σκελετό του κτηρίου.
mixalaki.2010.12.05.jpg
Αλευρόμυλος SAMICA Πηγή: Κόκκινος Μ. ‘Ο αλευρόμυλος της Ρόδου'.
Εμείς που υπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο, διαμαρτυρόμαστε:

Α) Για τον μη χαρακτηρισμό ως Βιομηχανικού Μνημείου του κτιρίου της αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. στη περιοχή ΚΟΒΑ της πόλης της Ρόδου.

Β) Για τις διεργασίες που στοχεύουν στη κατεδάφιση του.
Συντασσόμαστε με τις εισηγήσεις των ειδικών της Δ/νσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών 'Έργων  Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις οποίες «το κτίριο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό κοινωνικό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου και λλειτουργεί ως ισχυρό τοπόσημο για την περιοχή. Είναι δε αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926».

Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει: 

Α) Την ΑΝΑΤΡΟΠΗ κάθε εσφαλμένης απόφασης, που πλήττει τον Πολιτισμό του τόπου μας και καταρρακώνει τις ιστορικές μας Μνήμες.

Β) Την Προστασία, Διατήρηση και Ανάδειξη του αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A.

Αν συμφωνείς, πήγαινε στον παρακάτω σύνδεσμο και υπόγραψε:


http://www.petitiononline.com/SAMICA/petition.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου