Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

25 νικητές στα ευρωπαϊκά βραβεία ενεργειακής απόδοσης

Συνολικά 25 νικητές από 14 χώρες αναδείχθηκαν στις τρεις κατηγορίες της φετινής διοργάνωσης των βραβείων ενεργειακής απόδοσης που διεξάγει το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να επιβραβεύσει καινοτόμες τεχνολογίες.

Τα βραβεία είναι μέρος τριών προγραμμάτων του JRC που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των εταιρειών στη χρήση καινοτόμων και ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών.

Στους βραβευθέντες του προγράμματος Green Light, συγκαταλέγεται η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Delhaize (Βέλγιο) που ελέγχει την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία μείωσε την ετήσια κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό σε πάνω από 130 σούπερ μάρκετ κατά 60% από 20.000 μεγαβατώρες (MWh). Συνήθως, ένα νοικοκυριό καταναλώνει 4 MWh ανά έτος.

Στο πρόγραμμα Green Building, διακρίθηκε η εταιρεία Alfred Arnold Verladesysteme (Γερμανία), που έχει πετύχει πάνω από 78% εξοικονόμηση ενέργειας στην έδρα της με τη δημιουργία εργαστηρίου, ενώ στο νέο κτίριο γραφείων της Vasakronan AB Riga 2 (Σουηδία), περιορίστηκε η κατανάλωση κατά 40% από το όριο που επιβάλλει ο νόμος.

Στην τρίτη κατηγορία, Motor Challenge, διακρίθηκε ο όμιλος SATA Fiat (Ιταλία), με εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 15.000 MWh σε μονάδες παραγωγής της. Τα τρία προγράμματα μεταξύ τους οδηγούν σε εξοικονόμηση πάνω από 837 000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, που είναι το ισοδύναμο με τη συνολική κατανάλωση όλων των νοικοκυριών στο Λουξεμβούργο.

[Πηγή: greenbuisiness.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου