Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πορτοκαλί κύβος στη Λυών


Το Παρισινό στούντιο αρχιτεκτόνων Jakob + Macfarlane (Dominique Jakob, Macfarlane Brendan), σχεδίασαν τον «Πορτοκαλί Κύβο», που θα αποτελέσει ένα εμπορικό και πολιτιστικό συγκρότημα στη Λυών.
Αυτό το κτίριο, που ολοκληρώνεται η κατασκευή του σύντομα, έχει εμβαδόν 29 x 33 μ. και επιφάνεια 6.300 τ.μ. και έχει σχεδιαστεί ως μέρος ενός σχεδίου αστικού σχεδιασμού για την ανασύσταση των αποβάθρων της Λυών. Ο ορθογώνιος κύβος, πέντε ορόφων, που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό της Λυών, ξεχωρίζει για την εξωτερική του δομή.

Ο κύβος στο πλαίσιο του ποταμού και των γύρω δομών
Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο του σχεδιασμού -είναι το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα - ένα ουσιασικά βιομηχανικό χρώμα που χρησιμοποιείται συχνά για τις ζώνες των λιμανιών. Επίσης το εξωτερικό του περίβλημα, αποτελείται από ελαφριές προσόψεις, τρυπημένες ουσιαστικά σε ένα εκκεντρικό μοτίβο που μοιάζει με σταγονίδια, έχοντας με αυτό τον τρόπο, αναφορά στη ροή του παρακείμενου ποταμού. Αυτό το περίβλημα επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να εισέρχονται στο εσωτερικό του κτιρίου και να γίνεται έτσι χρήση του φυσικού ηλιακού φωτός ενώ παράλληλα καθιερώνεται μια ξεχωριστή ταυτότητα για το κτίριο.



Το εντυπωσιακό του εξωτερικό περίβλημα



















Η κανονικότητα του κύβου, σταματάει στη βορειοδυτική γωνία που βλέπει το ποτάμι όπου διαγωνίως δημιουργείται ένας νέος κενός χώρος. Στο χώρο αυτό κατασκευάζεται ένα μεγάλο αίθριο στο οποίο οριοθετούνται και μία σειρά από εξωτερικούς διαδρόμους που συνδέουν τις εξέδρες των γραφείων μεταξύ τους. H πρόσοψη σε αυτό το σημείο τραβιέται στο βάθος του όγκου, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση των εσωτερικών / εξωτερικών σχέσεων, καθώς και στη διευκόλυνση του φωτός και της θέας. Μία άλλη ογκομετρική αφαίρεση στο επίπεδο εισόδου και στη στέγη δημιουργεί άμεσες σχέσεις μεταξύ του κτιρίου, των χρηστών του, καθώς και της τοποθεσίας.


Μια διάταξη διπλού ύψους στο ισόγειο φιλοξενεί ένα εκθετήριο σχεδιασμού. Λαμβάνοντας υπόψη την κατεργασία της  πρόσοψης, δημιουργείται ένας τρισδιάστατος όγκος για έναν τοίχο σχεδιασμένο σε σχήμα L που αναδιπλώνεται γύρω από το χώρο. Τέλος, εξήντα κυψελίδες σε έναν εσωτερικό τοίχο στο ισόγειο του κτιρίου, χρησιμοποιούνται για την έκθεση επίπλων, ενώ η μονάδα, ως σύνολο καθορίζει την κυκλοφορία στον όροφο.

Η θέα στο κενό "αίθριο" από μία υπαίθρια βεράντα
Η βεράντα της οροφής του κύβου
Εσωτερική άποψη του χώρου έκθεσης σχεδιασμού στο ισόγειο
Η έκθεση επίπλων σε τοίχο στο ισόγειο του κτιρίου
[Πηγή: buildnet.gr]

1 σχόλιο:

  1. Την επισκεφθηκα το καλοκαιρι τη Λυον, και δεν ητν μονο αυτο το κτηριο, αλλα κτηρια γραφειων, οικιων και πολλα αλλα, εντυπωσιακο κτηριο αλλα Πολυ πιο εντυπωσιακη η αναπτυξη στην Γαλλια καμια σχεση με την υπολοιπη Ευρωπη, ζουν στον Κοσμο τους, και καλα κανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή