Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan έχουν κάνει μια ανακάλυψη σχετικά με τη συμπεριφορά του φωτός που θα μπορούσε να αλλάξει την ηλιακή τεχνολογία για πάντα. Ο Stephen Rand, καθηγητής στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, και ο William Fisher, υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής, ανακάλυψαν ότι το φως, όταν ταξιδεύει στη σωστή ένταση μέσα από ένα υλικό, όπως το γυαλί που δεν έλκει τον ηλεκτρισμό, μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία που είναι 100 εκατομμύρια φορές δυνατότερα από τα επίπεδα που νομίζαμε έως τώρα. Στις συνθήκες αυτές το μαγνητικό πεδίο που προκύπτει είναι αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος οπτικής μπαταρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος ηλιακών κυψελών χωρίς την διαδικασία με τους ημιαγωγούς αλλά μονάχα με τη χρήση γυάλινων φακών οι οποίοι θα εστιάζουν το ηλιακό φώς καθώς και ινών για να μπορούν οι φακοί να συνδέονται μεταξύ τους. Το θετικό είναι ότι το γυαλί ταιριάζει και με τους φακούς και με τις ίνες και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο Rand και ο Fisher προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν με αυτή τη νέα τεχνολογία αποτελεσματικότητα ισοδύναμη με τα σημερινά φωτοβολταϊκά πάνελ.
Με αποδόσεις ίσες με αυτές των σημερινών φωτοβολταϊκών στοιχείων, η νέα ηλιακή τεχνολογία είναι σε θέση πλέον να βάλει τους ηλιακούς πίνακες με πολύ πιο προσιτό και ομαλό τρόπο μέσα στα σπίτια ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών! [ecotimes.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου