Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ξερολιθιές και μονοπάτια στη Σίφνο

Από την Πέμπτη, 22 έως και το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τη συνεργασία των μελών της Τοπικής Επιτροπής, πραγματοποιεί 3ήμερο Εκμάθησης Συντήρησης Ξερολιθιάς στο μονοπάτι από Κάστρο προς Πουλάτη.
Οι παρεμβάσεις στους πεσμένους τοίχους θα γίνουν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μαστόρων της Σίφνου, οι οποίοι παράλληλα θα αναδείξουν την παλιά τεχνική του χτισίματος των ξερολιθιών.
Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» και του Συμβουλίου Επικοινωνίας της ΕΛΛΕΤ με τη στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδη.
Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών για τη σημασία της ξερολιθιάς και τον ευεργετικό της ρόλο στη συντήρηση του εδάφους και την αποφυγή ερημοποίησης των νησιών.
Πρόκειται για μια πιλοτική δράση που θα μπορεί από το επόμενο έτος να εφαρμοσθεί και σε άλλα νησιά, για τη διάσωση και την προβολή της ξερολιθιάς ως πρωταρχικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Εντάσσεται στο πρόγραμμα “Μονοπάτια Πολιτισμού” της ΕΛΛΕΤ: ένα πρόγραμμα για τη σωστή σηματοδότηση και αποκατάσταση μονοπατιών ανά την Ελλάδα με σκοπό την ανάδειξή τους ως διαδρομές με ιδιαίτερο ιστορικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.
Στη Σίφνο το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο, την εταιρεία Terrain και τη βοήθεια της Τοπικής Επιτροπής της ΕΛΛΕΤ, σε μια ευρύτερη προσπάθεια φροντίδας των μονοπατιών του νησιού.
[econews]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου