Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Περιορισμοί δόμησης στα οικόπεδα με κλίση άνω του 25 τοις εκατό

Αυστηρούς περιορισμούς για τη δόμηση σε οικόπεδα με κλίση εδάφους άνω του 25% που βρίσκονται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προώθησε με άκρα μυστικότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εκτός από το «ψαλίδισμα» των τετραγωνικών της νέας οικοδομής, από τα 400 στα 240, επιχειρεί να κλείσει παραθυράκια που αξιοποιούνται από επιτήδειους για να ξεφυτρώνουν έως και πενταώροφα κτίρια, παρά το γεγονός ότι επιτρέπονται μόνο διώροφα.
Η κλίση του εδάφους γίνεται «κόκκινη γραμμή», που στην πράξη απαξιώνει τα μικρά και μεσαία οικόπεδα. Το διάταγμα σωστά προβλέπει ότι το μέγιστο ύψος των 7,50 μ. πρέπει να ισχύει σε κάθε σημείο της οικοδομής, αλλά θέτει ειδικούς όρους. Ορίζει ότι κτίρια που κατασκευάζονται σε οικόπεδα στην κάτω πλευρά του δρόμου δεν μπορούν να εξέχουν πάνω από 4 μέτρα από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Στην ανηφορική πλευρά, η άκρη του κτιρίου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7,5 μέτρα, μαζί όμως με το φυσικό έδαφος, που συναπάγεται κρυφό περιορισμό στη δόμηση. Μόνο μεγάλα οικόπεδα, με πρόσωπο 17 μέτρα και βάθος 60 μέτρα θα μπορούν να χτίσουν τα προβλεπόμενα τετραγωνικά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει γίνει δέκτης παρατηρήσεων από μηχανικούς και επανεξετάζει το θέμα, εν όψει της θεσμοθέτησης του προεδρικού διατάγματος.

[enet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου