Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόγραμμα «Ήλιος»

Ολοκληρωμένες προτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα, χωρίς γραφειοκρατικά, σε κατάλληλα επιλεγμένες κρατικές εκτάσεις, οι οποίες θα μισθώνονται για συγκεκριμένο διάστημα θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους Γερμανούς υποψήφιους επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε σήμερα την κεντρική ιδέα του project «Ήλιος» στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), στο Αμβούργο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής καθαρής ενέργειας από τη Νότια προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Στόχος του προγράμματος, που θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ,  είναι η παραγωγή 3 – 10 GW ηλιακής ενέργειας.
Ειδικότερα, ένα κράτος – μέλος με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό σε ΑΠΕ (το κράτος – δέκτης) θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό (το κράτος – εξαγωγέας) έτσι ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί στόχοι για ΑΠΕ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε, παράλληλα, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τον τρόπο μεταφοράς της ενέργειας, σημείωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, η μεταφορά ενέργειας 2-2,5 GW προς την κεντρική Ευρώπη είναι εφικτή, με πιθανά, ωστόσο, σημεία συμφόρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ.

[econews]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου