Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Συμβιβάστηκε η Μπιρμπίλη – Στα 4 στρέμματα η αρτιότητα

Σύμφωνα με το econews, η υποχώρηση της Τίνας Μπιρμπίλη για τη δυνατότητα δόμησης σε περιοχές Natura εκτός σχεδίου, όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα δεν άφησε ικανοποιημένους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν απειλήσει με καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποίηση που πρότεινε το ΥΠΕΚΑ για να καταλαγιάσουν οι έντονες αντιδράσεις δέκα περίπου βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, άρτια και οικοδομήσιμα θα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές «Natura», τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.
Η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε σχετικά από το βήμα της Βουλής πως “από τη στιγμή που η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία πραγματικότητα στον ελληνικό φυσικό χώρο και ιδιαίτερα στις περιοχές Natura, είναι προφανές ότι μία ολοκληρωτικά καταργητική διάταξη θα αναστάτωνε την κοινωνία. Ακριβώς γι’ αυτό, αποφασίσαμε να προτείνουμε τον περιορισμό της κατάτμησης και της αρτιότητας στα 10 στρέμματα”.
Ακόμα και αυτή η ενδιάμεση διάταξη όμως, ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετούς βουλευτές. Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011”, πρόσθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος και κατέληξε πως “η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων”.
Η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».
Υπενθυμίζεται πως η αρχική ρύθμιση προέβλεπε αρτιότητα στα 10 στρέμματα.

—Ζητούν δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Βήμα ΟnLine” ορισμένοι επίδοξοι αντάρτες διατύπωναν και νέες ενστάσεις επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις και σαφείς διατυπώσεις για τις Natura.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η αναφορά για την μη δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, καθώς θεωρούν ότι δημιουργεί προβλήματα για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, αφού και η οριζόντια διανομή εντός οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων, νοείται ως κατάτμηση.
Οι τριγμοί που έχει προκαλέσει η κόντρα της Τίνας Μπιρμπίλη με τους δέκα για τη δόμηση σε Natura υποβαθμίζονται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που σπεύδουν να σημειώσουν πως πρόκειται απλά για την αναζήτηση μιας ορθής διατύπωσης. [econews]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου