Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker 2011

Το στάδιο στην Braga στην Πορτογαλία.
Το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker 2011 απονεμήθηκε στον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Eduardo Souto de Moura. Ο πρόεδρος τηε επιτροπής του βραβείου είπε: "Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του βραβείου που επιλέγεται Πορτογάλος αρχιτέκτονας. Η πρώτη φορά ήταν το 1992, όταν τιμήθηκε ο Alvaro Siza.
 
Angelo de Sousa sculpture in Porto  
Σκοπός του αρχιτεκτονικού βραβείου Pritzker, το οποίο καθιερώθηκε το 1979 από τον Jay A. Pritzker και τη γυναίκα του, Cindy, είναι κάθε χρόνο να τιμάται ένας εν ζωή αρχιτέκτονας, του οποίου το σύνολο του χτισμένου έργου διέπεται από ποιότητες όπως ταλέντο και όραμα, ο οποίος παρέχει συνεχή και σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπότητα και το δομημένο περιβάλλον μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής.  


House Number Two
Κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών δεκαετιών ο Eduardo Souto de Moura έχει δημιουργήσει ένα σύνολο έργων, τα οποία παρ' ότι είναι ακραία μοντέρνα, μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα τους τον απόηχο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Επίσης, τα κτίριά του έχουν τη μοναδική ικανότητα να συνδιάζουν αρμονικά χαρακτηριστικά που με την πρώτη ματιά φαίνονται εκ διαμέτρου αντίθετα - δύναμη και ταπεινότητα, δυναμική δημόσια εξουσία και αίσθηση οικειοτητας. 

Departamento de Geociências da Universidade de Aveiro 
2005 Serpentine Gallery Pavilion by Álvaro Siza and Eduardo Souto de Moura
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε wikipedia και την επίσημη σελίδα του βραβείου Pritzker.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου