Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Έτοιμο το σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Αναγκαίο, εφικτό και φθηνό. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η έρευνα «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, η οποία συντάχθηκε από μία πολυμελή ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ και άλλων ΑΕΙ.

Η ολοκληρωμένη πρόταση διαμόρφωσης πάρκου υψηλού πρασίνου παρουσιάστηκε από το ΕΜΠ και τους δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου & Γλυφάδας σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΔΣΑ. 

Όπως επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας το πραγματικό κόστος κατασκευής του πάρκου σε ότι αφορά τα έργα πρασίνου ανέρχεται σε 47 εκ. € στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις-διαμορφώσεις και σε 101 εκ. € σε όλη την έκταση. Αντιστοίχως τα έξοδα συντήρησης, καθημερινής φροντίδας και φύλαξης του πάρκου, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία και τα τεχνικά στοιχεία του έργου, εκτιμώνται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στα 5 εκ €/έτος ενώ για τη δεύτερη φάση για το σύνολο της έκτασης στα 10 – 12 εκ €/έτος.

Οι αριθμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα 400 έως 700 εκατ. Ευρώ, τα οποία είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Σουφλιά ως το απαιτούμενο ποσό για τη δημιουργία του Πάρκου.

«Δε θέλουμε και δεν πρέπει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού να μετατραπεί σε Ντουμπάι» τόνισε κλείνοντας την παρουσίαση της έρευνας ο κ. Μπελαβίλας. Στη συνέχεια οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, και Αλίμου, Θάνος Ορφανός, επιβεβαίωσαν την κοινή στάση τους στο θέμα και την επιμονή τους στον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου (ο δήμαρχος Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης, δεν παρέστη στη κοινή συνέντευξη λόγω απροόπτου γεγονότος). Επιπλέον, διέψευσαν και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για δήθεν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Αντίθετα, παρότι έχουν ζητήσει συνάντηση με επιστολές τους και από την Υπουργό Περιβάλλοντος και από τον κ. Παμπούκη δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο σαν ένα οικόπεδο για αντιπαροχή. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας μαζί με τους πολίτες ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να δούμε το Πάρκο όπως επιθυμούμε».

Διαβάστε εδώ το κείμενο της έρευνας του ΕΜΠ.

Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου