Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Υποβρύχιος Χαρταετός




Νέος τρόπος για την παραγωγή ενέργειας

Μια νέα τεχνολογία παραγωγής «πράσινης ενέργειας» δοκιμάζεται στην Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκειται για τον λεγόμενο υποβρύχιο χαρταετό. Κεντρική ιδέα της τεχνολογίας αυτής είναι η τοποθέτηση μιας γεννήτριας στη θάλασσα σε μέρη με  έντονα ρεύματα (παλίρροιες κλπ). Η γεννήτρια είναι δεμένη σε ένα συρματόσχοινο μήκους περίπου 100 μ το οποίο είναι αγκυρωμένο στον βυθό και παράλληλα πάνω στη γεννήτρια είναι κολλημένα ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο. Με αυτό τον τρόπο η γεννήτρια επιπλέει σε ένα επιθυμητό βάθος.
Το όλο σχήμα θυμίζει χαρταετό και γι αυτό ονομάζεται υποβρύχιος χαρταετός.   
Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι ο «υποβρύχιος χαρταετός» μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλότερα ρεύματα, συγκριτικά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας.
Επιπλέον, χάρη στο σχήμα του και στο πηδάλιο που διαθέτει, μπορεί να επιταχύνει αποτελεσματικά την ταχύτητα του νερού που εισέρχεται στη γεννήτρια, αυξάνοντας σημαντικά την παραγόμενη ενέργεια, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κόστους.
Η γεννήτρια ονομάζεται
Deep Green, και κατασκευάστηκε από την σουηδική εταιρεία Minesto
Σύμφωνα με τη Minesto, ο «υποβρύχιος χαρταετός» ενεργοποιεί τη γεννήτρια, η οποία αιχμαλωτίζει ενέργεια από τα παλιρροιακά ρεύματα και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να φτάνει τα 500 kilowatt.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Deep Green είναι το μέγεθός της, καθώς θεωρείται αρκετά «μικρή και πρακτική» συγκριτικά με τα αντίστοιχα μοντέλα. Το μήκος του πτερυγίου φτάνει τα 12 μέτρα, ενώ η γεννήτρια δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της Deep Green θα ξεκινήσουν το 2011 στη βόρειο Ιρλανδία. Αν όλα πάνε καλά, το μοντέλο θα διατεθεί στην αγορά σε τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου