Εδώ και μερικά χρόνια συζητείται από την πολιτεία η θεσμοθέτηση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ). Τι είναι όμως το ΜΗΚΙΕ και τι θα προσφέρει στον πολίτη η θεσμοθέτησή του;
Σήμερα στη χώρα μας οι κατασκευές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα Δημόσια Έργα και τα Ιδιωτικά Έργα.
Όσον αφορά τα Ιδιωτικά Έργα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Όποιος θέλει δηλώνει κατασκευαστής και μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε έργο, μεγάλο ή μικρό, χωρίς τίποτε (εκτός ίσως από τη βούληση του εργοδότη) να τον υποχρεώνει να αποδείξει ότι έχει την εμπειρία και τα εχέγγυα ότι μπορεί να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο χώρος των ιδιωτικών κατασκευών να έχει γεμίσει από τυχάρπαστους οι οποίοι δηλώνουν κατασκευαστές.
Επίσης ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης αν θέλει να κατασκευάσει ένα ακίνητο μπορεί να παίξει τον ρόλο του κατασκευαστή – συντονιστή του έργου, άσχετα αν έχει τα προσόντα να κάνει κάτι τέτοιο.
Αντίθετα στα Δημόσια Έργα υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Για να μπορεί κανείς να αναλάβει ακόμα και το πιο μικρό Δημόσιο Έργο πρέπει να έχει Πτυχίο κατασκευαστή Δημοσίων Έργων (Εργοληπτικό Πτυχίο). Και όχι μόνον. Τα πτυχίο κλιμακώνονται σε τάξεις και ο ενδιαφερόμενος παίρνει πρώτα το μικρότερης τάξης (το Α1) με το οποίο μπορεί να αναλάβει έργα πολύ μικρού προϋπολογισμού. Κάθε τρία χρόνια μπορεί κάποιος να αναβαθμίσει το πτυχίο του αφού πρώτα προσκομίσει πιστοποιητικά ότι έχει εκτελέσει έναν αριθμό έργων, και επομένως να αναλαμβάνει έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Σε μεγαλύτερες τάξεις πτυχίων εκτός από την εμπειρία απαιτείται να αποδεικνύεται και η οικονομική δυνατότητα του εργολήπτη. Ακόμη και ένας μηχανικός θα πρέπει να έχει τρία χρόνια εμπειρίας για να πάρει εργοληπτικό πτυχίο και να μπορεί να αναλάβει το πιο μικρό Δημόσιο Έργο.
Επίσης η εκτέλεση των Δημοσίων διέπεται από ένα νομικό πλαίσιο πλήρως κατοχυρωμένο.
Συμπερασματικά λοιπόν ότι για να εκτελέσει κάποιος ένα Δημόσιο Έργο πρέπει να αποδείξει ότι έχει και την απαιτούμενη εμπειρία και το απαραίτητο οικονομικό υπόβαθρο, ενώ στα Ιδιωτικά Έργα δεν απαιτείται απολύτως τίποτε, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε έργο και ο όποιος έλεγχος εναπόκειται στον ιδιοκτήτη του έργου.
Αυτή τη στρέβλωση έρχεται να καλύψει το ΜΗΚΙΕ. Με το ΜΗΚΙΕ καθιερώνεται στα Ιδιωτικά Έργα θεσμικό πλαίσιο αντίστοιχο με τα Δημόσια. Δηλαδή θεσμοθετείται Πτυχίο Κατασκευαστή Ιδιωτικών Έργων, το οποίο θα είναι απαραίτητο για να μπορεί κάποιος να αναλαμβάνει Ιδιωτικά Έργα. Το πτυχίο αυτό κλιμακώνεται αντίστοιχα με τα Δημόσια και για να μπορεί κάποιος να αναλάβει Ιδιωτικό Έργο θα πρέπει να έχει και πτυχίο αντίστοιχης τάξης.
Γιατί όμως το ΜΗΚΙΕ δεν θεσμοθετείται;
Πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του ΜΗΚΙΕ οφείλεται στις πιέσεις αυτών που βλάπτονται με την καθιέρωση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου