Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κίνητρα για τα κτήρια σε Κεραμεικό-Μεταξουργείο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε στην Βουλή προς ψήφιση τα κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Nέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να συντελέσει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας που επιχειρεί να προωθήσει η Κυβέρνηση, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνηση των περιοχών αυτών.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές συντελούν στην προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής με την αποκατάσταση και αναβίωση των παραδοσιακών κτηρίων, καθώς και στον έλεγχο των χρήσεων γης ώστε να προστατευτεί η κατοικία από οχλούσες λειτουργίες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πιστεύει ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να γίνει και πάλι κέντρο καινοτομίας, συνδυάζοντας εκπαίδευση, παραγωγή, εμπόριο, και κατοικία, στηρίζοντας τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται προς ψήφιση στην Βουλή η θεσμοθέτηση φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, ώστε να υπάρξει στήριξη των κατοίκων και μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και
β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και να στηρίξει πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και των ιδιωτών που αποσκοπούν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και της ανθρώπινης και βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης της Αθήνας.

[econews]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου