Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Έως τέλος Νοέμβρη ο διαγωνισμός για το Ελληνικό

Έως τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πρόσκλησης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, κατά το 12ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ανδρέας Ταπραντζής.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο έχει μεταβιβαστεί από την Ελληνικό Α.Ε. η έκταση των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
«Οι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα πιο 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα» σημείωσε.
Ωστόσο, η επιλογή και τοποθέτηση του αναδόχου για το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού -που αποτελεί και το πιο σημαντικό στάδιο του εγχειρήματος- θα καθυστερήσει, καθώς, όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου αποτελεί δισεπίλυτη εξίσωση.


Προσκόμματα

Όπως εξήγησε ο κ. Ταπραντζής, ορισμένα από τα προσκόμματα της αξιοποίησης της έκτασης σχετίζονται με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, «το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, την γραφειοκρατία, τις πολύπλοκες και αλληλοσυγκρουόμενες διαδικασίες. Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με χρησικτησίες, άρση απαλλοτριώσεων, αλλά και τεχνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη κατάλληλων χρήσεων γης ή σχεδίων πολεοδόμησης. Επίσης, δεν υπάρχει ενιαίος φορέας στο Δημόσιο που να ασχολείται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην κατεύθυνση της παραγωγής κυβερνητικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, σήμερα υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων και απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε επίπεδο χώρας, περιοχών και Δήμων».
«Το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης που έχουν γίνει ποτέ. Είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, δυόμιση φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, 40 φορές ο Εθνικός Κήπος και 25 φορές το Πεδίο του Άρεως και τρεις φορές του μεγέθους αντίστοιχης έκτασης στο Μονακό» τόνισε ο κ. Ταπραντζής.
Και πρόσθεσε: «Αυτό που καθιστά το Ελληνικό μία πολύ δύσκολη άσκηση είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό. Αποτελεί έναν από τους λόγους για τον οποίο έχουν αποτύχει οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Ωστόσο, η δική μας προσέγγιση είναι αρκετά πιο ρεαλιστική. Στις προσεγγίσεις μας πρέπει να υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα που θα βρούμε τα χρήματα. Εάν δεν είχαμε οικονομικό πρόβλημα, το Ελληνικό θα μπορούσε να «τρέξει» πολύ εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, ό,τι σχεδιάζουμε θα πρέπει να συγκινεί τις αγορές. Στο Ελληνικό το Δημόσιο θα επιβάλλει τι θέλει και τι δεν θέλει».

«Δεν μπορεί όλη η έκταση να είναι πάρκο»

Όπως σημείωσε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο, δεν είναι δυνατόν το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού να είναι πάρκο.
«Η δημιουργία νέου μητροπολιτικού πάρκου θα πρέπει να είναι ο πυρήνας του Ελληνικού. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, προσπάθησα να πείσω τους συνομιλητές μου στην Αθήνα ότι το Ελληνικό δεν θα πρέπει να μετατραπεί, κατά βάση, σε πάρκο. Και αυτό για πολλούς λόγους και όχι οικονομικούς.
Η αστική μορφολογία και ο μεσογειακός χαρακτήρας της Αθήνας δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε ανάγκη από ένα πάρκο, μεγαλύτερο του Central Park ή του Hyde Park. Καταλήξαμε λοιπόν, στην πρόταση για δημιουργία πάρκου 2.600 στρεμμάτων και για δόμηση που θα κυμαίνεται από 3 έως 6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα» κατέληξε.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου