Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ενεργειακό νομοσχέδιο: ψηφίστηκε στη Βουλή


Το ενεργειακό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, καθώς το υπερψήφισαν επί της αρχής, όχι μόνον οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για ένα «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» νομοσχέδιο και αυτό επειδή η Ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις.
Όσον αφορά στο μοντέλο απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που επελέγη -και το οποίο η Ν.Δ. χαρακτηρίζει δειλό και αναποτελεσματικό-, δήλωσε ότι θα είναι μεταβατικό, ώστε να γίνει στη συνέχεια το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατηρώντας τα δίκτυα στο κράτος. Για την αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά. Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο έργο, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης συμφώνησε ότι η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις στα άρθρα για τα λατομεία, στις υπερεξουσίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στο μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, αποδοκίμασε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει βάλει καμία «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Με το νομοσχέδιο συμφωνεί επί της αρχής και το ΛΑΟΣ, το οποίο άσκησε ωστόσο κριτική επειδή δεν προβλέπει οριοθέτηση της ΑΟΖ. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς.
[econews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου