Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

H μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο

Τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, μήκους 42,5 χιλιομέτρων. Βρίσκεται στην Κίνα, ονομάζεται Qingdao Haiwan και αποτελεί ένα από τα σύγχρονα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής.
Πρόκειται για τη γέφυρα του κόλπου Χαντζού, που συνδέει την κομητεία Νίγκμπο στο νότο με τη Ζιαχίνγκ στο βορά. Διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας ενώ υπάρχουν 2 επιπλέον λωρίδες που προορίζονται για εφεδρικές και για λωρίδες έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ).
Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 450.000 τόνοι χάλυβα ενώ συμμετείχαν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του έργου, η γέφυρα σχήματος S έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για να αντέχει σε τυφώνες, σε πρόσκρουση φορτηγού-πλοίου 300.000 τόνων ή ακόμα και σε σεισμό 8 Ρίχτερ.


Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness θαλάσσιας γέφυρας, κατείχε η Λουιζιάννα, με την γέφυρα Pontchartrain Causeway μήκους 38,64 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Κίνα «κρατάει» όλα τα ρεκόρ τόσο για την μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο σε στεριά όσο και σε θάλασσα. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο σε στεριά είναι η Danyang–Kunshan στο Πεκίνο μήκους 164,8 χιλιομέτρων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010. [buildnet.gr]

Τέτοια μεγάλα δημόσια έργα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της κάθε χώρας. Όσο μεγαλύτερο το έργο, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Μήπως, λοιπόν, αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα έπρεπε όσα χρήματα υπάρχουν να δίνονται για έργα υποδομής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου