Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αλλάζουν οι όροι δόμησης στην Άνδρο

Αν ενδιαφέρεστε να χτίσετε στο νησί ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109329911 ή στο info@arcstudio.gr 

 


Μεγάλες αλλαγές στους όρους δόμησης ενός από τα πιο "ελκυστικά" νησιά για επενδύσεις, την Άνδρο, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα. Οι όροι για να μπορέσει κάποιος να κτίσει γίνονται πιο αυστηροί σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το νησί. Σύμφωνα με το ΠΔ, καθορίζονται Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) όρια κατάτμησης κ.λπ. στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές.

Στη ΖΟΕ καθορίζεται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα 4 στρέμματα με πρόσοψη γηπέδων σε νόμιμα υφιστάμενο δρόμο, ενώ το όριο για τα τουριστικά καταλύματα είναι 15 στρέμματα και κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 8 στρεμμάτων.

Οσες οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, εκτελούνται ή αναθεωρούνται με τις ευνοϊκότερες προϊσχύουσες διατάξεις και το ίδιο επιτρέπεται και στις περιπτώσεις στις οποίες θα έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στις Πολεοδομίες, πριν να δημοσιευθεί το νέο Π.Δ. στο ΦΕΚ.
Σε πολλές περιοχές της ΖΟΕ που εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση φθάνει τα 150 τ.μ. και η μέγιστη κάλυψη 200 τ.μ., ενώ σε μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα, αξιοποιείται ο μαθηματικός τύπος που δεν μπορεί όμως να οδηγήσει σε δόμηση μεγαλύτερη των 400 τ.μ., το πολύ. Τα κτίσματα είναι ισόγεια με ύψος μέχρι 4,50 μ. και 5,5 μ. εφόσον επιτρέπεται στέγη.

Το σχέδιο Π.Δ. επιτρέπει να διατηρηθούν (επισκευαστούν και εκσυγχρονιστούν) νομίμως υφιστάμενα κτήρια έστω και αν η χρήση τους αντίκειται στο νέο καθεστώς. Σε όλο το νησί απαγορεύεται η κατεδάφιση ή αλλοίωση των παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων και επιβάλλεται η αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων, παραδοσιακών κατασκευών, ενώ απαγορεύεται η δόμηση σε γήπεδα με κλίση μεγαλύτερη των 40% και οποιαδήποτε μετατροπή των καλντεριμιών.

Οι δρόμοι για τροχοφόρα και τα κτήρια πρέπει να απέχουν πάνω από 100 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού. Επίσης απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων επί υποστηλωμάτων ή με μορφή ανεμόμυλων περιστεριώνων, οι εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών, ενώ οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου.
[Πηγή: RE+D Magazine]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου