Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Νέο χαράτσι και προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος 4030/11. Μεταξύ άλλων ο νόμος  αυτός τροποποιεί και ορισμένες διατάξεις του Ν. 4014/11
Με τις τροποποιήσεις αυτές επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος να επισυνάπτεται «τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων».
Αντιγράφουμε από εγκύκλιο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων
«…..Ιδιαίτερα όμως στην παράγραφο 15 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «Η βεβαίωση του μηχανικού που προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ.4 τουν.4014/2011 συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων».
Αυτή η διάταξη του νόμου δημιουργεί επιπλέον τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές αφού για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (ενδεικτικά) σε μεταβίβαση οριζόντιας ιδιοκτησίας θα απαιτείται από την ημέρα ισχύος των διατάξεών του η προσάρτηση του άνω τοπογραφικού διαγράμματος στο αντίστοιχο συμβόλαιο.
Οι νομικές προεκτάσεις της διάταξης αυτής εμφανίζονται και στην ταυτότητα του ακινήτου στην περίπτωση της απόκλισης του εμβαδού του οικοπέδου από το αντίστοιχο που προκύπτει από τη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας, ή αντίστοιχα τον τίτλο κτίσης οπότε θα καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, υπογραφόμενη από όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου ή αντίστοιχα η συμπλήρωση ή διόρθωση του τίτλου κτήσεως. Πράγμα απολύτως ανέφικτο και ανεδαφικό!!
Επίσης στην περίπτωση μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο το κόστος έκδοσης του τοπογραφικού αυτού είναι μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου!!!
Μετά την ανωτέρω διάταξη σχεδόν όλα τα ακίνητα τίθενται «εκτός συναλλαγής» με τεράστιες οικονομικές συνέπειες ακόμη περισσότερο δυσμενείς ιδιαίτερα για τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη που επιθυμεί την μεταβίβαση ακινήτων του για την κάλυψη των οικονομικών του αναγκών.»
Με λίγα λόγια δημιουργούνται τα παρακάτω προβλήματα:
1.        Αύξηση του κόστους μεταβίβασης ίση με την αμοιβή του τοπογράφου για την σύνταξη του παραπάνω τοπογραφικού.
2.       Νομικά προβλήματα στην περίπτωση της απόκλισης του εμβαδού του οικοπέδου από το αντίστοιχο που προκύπτει από τη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας, ή αντίστοιχα τον τίτλο κτίσης.
3.       Πρόσθετο κόστος για σύνταξη διορθωτικής πράξης για την απόκλιση του εμβαδού.
Τονίζεται ότι η απαίτηση για εξαρτημένο τοπογραφικό αφορά όλες τις μεταβιβάσεις εντος και εκτός σχεδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου