Με τον Ν. 4014/11 θεσπίστηκε η υποχρέωση να προσαρτάται σε κάθε εμπράγματη δικαιοπραξία βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες. Το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά η άμεση και χωρίς κάποια ελαστικότητα εφαρμογή του, ουσιαστικά έχει παγώσει σχεδόν όλες τις μεταβιβάσεις. Κι αυτό γιατί ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και είναι άκαμπτος. Τυπικά ακόμα και η αλλαγή διαστάσεων ενός παραθύρου συνιστά αυθαιρεσία που εμποδίζει την έκδοση βεβαίωσης.
Επειδή σχεδόν σε όλες τις υπάρχουσες οικοδομές έχουν γίνει από μικρές έως μεγάλες αλλαγές από τα εγκεκριμένα σχέδια, πολλοί ιδιοκτήτες ευρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν αποφασίζουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.
Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ορίζεται με σαφήνεια στον νόμο ποιες «αυθαιρεσίες» καθιστούν αδύνατη την έκδοση βεβαίωσης και όχι αυτό να αφήνεται στην ερμηνεία (αυστηρή ή ελαστική) του μηχανικού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις
Βέβαια κάποιοι θα πουν ότι ο νόμος ορίζει ότι ο μηχανικός βεβαιώνει την μη ύπαρξη αυθαιρεσιών που να επηρεάζουν «την επιφάνεια, την δόμηση, την κάλυψη ή το ύψος του μεταβιβαζόμενου ακινήτου» και επομένως όλα τα άλλα δεν εμποδίζουν την έκδοση βεβαίωσης. Πλην όμως στην ίδια βεβαίωση ο μηχανικός δηλώνει ότι για να εκδώσει την βεβαίωση εξέτασε τα εγκεκριμένα σχέδια. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς ο μηχανικός αν διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές από τα εγκεκριμένα σχέδια οφείλει να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης έστω και αν αυτές δεν επηρεάζουν «την επιφάνεια, την δόμηση, την κάλυψη ή το ύψος του μεταβιβαζόμενου ακινήτου».
Με τον Ν. 4030/11 προστίθεται ότι η εν λόγω βεβαίωση οφείλει να συνοδεύεται από τοπογραφικό εξαρτημένο από τις κρατικές συντεταγμένες. Η υποχρέωση αυτή αποτελεί παραλογισμό και άνευ λόγου χαράτσι προκειμένου για εντός σχεδίου οικοδομές. Το τοπογραφικό είναι απαραίτητο προκειμένου να προσδιορίζεται η θέση του μεταβιβαζομένου ακινήτου. Εντός σχεδίου αρκεί η αναγραφή της διεύθυνσης, του αριθμού του οικοδομικού τετραγώνου και η επισύναψη της κάτοψης.
Ευτυχώς το ΥΠΕΚΑ λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του νόμου αντιλήφθηκε τον παραλογισμό και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει νομοθετική ρύθμιση. Όμως παραμένουν τα ερωτήματα
1. Πόσο σοβαρό είναι να ανακοινώνεται τροποποίηση του νόμου λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του;
2. Τι θα κάνουν αυτοί που επείγονται ; θα πληρώσουν το νέο χαράτσι;
3. Πόσο σοβαρά ασχολούνται αυτοί που συντάσσουν έναν νόμο; Διαθέτουν κάποια εμπειρία και ποια;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου