Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μια πράσινη αστική πρίζα στην Ελευσίνα

Σύμφωνα με άρθρο της Ιφιγένειας Διαμαντή για την Καθημερινή, μία αρχιτεκτονική ομάδα σχεδίασε σταθμό φόρτισης με φωτοβολταϊκά που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.
 Τελειώνει η μπαταρία και πρίζα δεν υπάρχει κοντά... Πώς θα φορτιστεί εκτός σπιτιού το κινητό ή ο φορητός υπολογιστής ή το τάμπλετ ή ακόμη και το ηλεκτρικό ποδήλατο; Δεν θα ήταν ωραία αν υπήρχαν σε διάφορα σημεία της πόλης καλαίσθητες εγκαταστάσεις, ελαφρείς σταθμοί φόρτισης που θα λειτουργούσαν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή; Κάτι σαν «αστική πρίζα»; Και που ο επισκέπτης/χρήστης τους θα μπορούσε να αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο του έως ότου γεμίσει τις μπαταρίες του, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Την ιδέα αυτή κάνει πράξη, αρχικά σε πειραματικό στάδιο, μια ομάδα νεαρών αρχιτεκτονισσών. Η Ελενα Αντωνοπούλου, η Ολγα Λινάρδου, η Ευτυχία Παπαθανασίου, η Φωτεινή Σετάκη και η Τίνα Τζόκα, διπλωματούχοι της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασαν έναν σταθμό φόρτισης με το όνομα ΑΚΤΙΝΑ που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, αξιοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ. Το διαφορετικό στη δική τους προσέγγιση έγκειται στο ότι η αρχιτεκτονική μορφή του σταθμού προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τού εκάστοτε χρήστη. Η ΑΚΤΙΝΑ θα είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη στο κοινό στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ελευσίνας «Αισχύλεια 2012», που ξεκινά στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία Ελευσίνας την ερχόμενη Κυριακή 26/8 και ολοκληρώνεται στις 14/10.
«Βασιστήκαμε στην ιδέα των bike sharing systems που υπάρχουν σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, προσαρμοσμένης, ωστόσο, στα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή την έντονη τοπογραφία με ανηφόρες και κατηφόρες και τη μεγάλη ηλιοφάνεια», εξηγεί η κ. Ελενα Αντωνοπούλου. Αυτό είναι και το βασικό σκεπτικό στο σύντομης διάρκειας προωθητικό βίντεο - teaser με τίτλο ΑΚΤΙΝΑ, που έχουν ανεβάσει στο YouTube και στο vimeo. Τρεις φίλοι, μία κοπέλα και δύο αγόρια, αφού έχουν διανύσει με τα ποδήλατά τους ανηφόρες και κατηφόρες, φθάνουν σε ένα ύψωμα από όπου ατενίζουν το Λεκανοπέδιο. Η ενέργεια στα ηλεκτρικά ποδήλατά τους τελειώνει. «Μπηγμένες» σε ορισμένες περιοχές, βλέπουν τεράστιες πρίζες (ο όρος «αστική πρίζα» προήλθε από τον καθηγητή τους στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, Δημήτρη Ευταξιόπουλο) και κατευθύνονται προς αυτές.
Στον σταθμό φόρτισης που αυτές τις ημέρες κατασκευάζουν τα μέλη των ομάδων και οι συνεργάτες τους στην Ελευσίνα, «θα υπάρχουν διαθέσιμα πέντε ηλεκτρικά ποδήλατα που μας έχει παραχωρήσει άλλη εταιρεία, ώστε οι επισκέπτες των “Αισχυλείων” να μπορούν αν θέλουν να δουν ιδίοις όμμασι πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που έχει προέλθει από ηλιακή», υπογραμμίζει η κ. Τίνα Τζόκα. Η αρχική ιδέα ανήκε στα μέλη της Energize, που συνεργάζεται με τις κοπέλες. Πρόκειται για εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με κατεύθυνση προσανατολισμένη στη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ σε δημόσιους χώρους, ώστε να εξυπηρετείται και να εξοικειωθεί με τη χρήση τους περισσότερος κόσμος.
Η ΑΚΤΙΝΑ θα αποτελείται από 6 φωτοβολταϊκά πάνελ inverter και μία μεταλλική κατασκευή ύψους 4,8 μέτρων. Τον Αύγουστο, ο σταθμός θα μπορεί να παράγει 7,52 κιλοβατώρες την ημέρα, τον Σεπτέμβριο 6,22 kwh/ημέρα και τον Οκτώβριο 4,97kwh/ημέρα. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα είδος «καθιστικού» με ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (wi fi) και να φορτίσει κινητό, φορητό υπολογιστή κ.λπ.
Το «καθιστικό» διαμορφώνει αυτήν την περίοδο ο εικαστικός Γιάννης Σπανάκης, κόβοντας κόντρα πλακέ σε 267 τεμάχια διαστάσεων 40x40 εκατοστά, από τα οποία θα φτιαχτούν 50 κύβοι που θα χρησιμεύουν ως καθίσματα ή τραπεζάκια κ.λπ. Την όλη προσπάθεια στηρίζει ο Δήμος Ελευσίνας, με τον οποίο η ομάδα είχε συνεργαστεί για τη διοργάνωση του 27ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Αρχιτεκτονικών Σχολών το 2007 και ο οποίος επιχειρεί να εντάξει το ποδήλατο και άλλες πράσινες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.

Αποτέλεσμα συνεργασίας
Η όλη ιδέα της ΑΚΤΙΝΑΣ κινείται στο σκεπτικό της επέκτασης της χρήσης «πράσινης» ενέργειας σε δημόσιο αστικό χώρο, που στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται στις μετακινήσεις αλλά και σε καθημερινές πλέον χρήσεις, όπως φορητές συσκευές. Προκειμένου να λάβει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 26/8, την τελική μορφή της συνεργάζονται αρκετά άτομα. Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκαναν οι Ελενα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Σετάκη, Τίνα Τζόκα σε συνεργασία με τις Ειρήνη Βουλιουρή και Μαρίζα Παπαευγενίου. Τη μελέτη και εφαρμογή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης έκαναν από την Energize οι Γιώργος Καρατζάς και Γιώργος Μοναχολιάς σε συνεργασία με τον Μπρους Ντέιβις, τη στατική μελέτη οι Στέλιος Πλέτσης και Στέφανος Τσιμπουράκης, τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βασίλης Ντόβρος, τον προγραμματισμό ο Δήμος Καπετανέλης, ενώ το βίντεο - teaser δημιούργησε ο Χάρης Κρεκουκιώτης και το εφέ με τις πρίζες ο Θοδωρής Χρόνης. Στις σκέψεις τους συγκαταλέγεται η διοργάνωση και άλλων δραστηριοτήτων, ίσως με θέμα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου