Τρίτη 31 Μαΐου 2011

H Πρότυπη Γειτονιά βάζει φώτα LED στην Οδό Κεραμεικού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο μη-κερδοσκοπικός φορέας ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Κόσμο της Αθήνας υλοποιεί μια περιβαλλοντική δράση στην οδό Κεραμεικού, που αφορά στην αντικατάσταση των συμβατικών συσκευών φωτισμού της οδού Κεραμεικού με φώτα τεχνολογίας LED.
Αλλάζοντας τον φωτισμό στην οδό Κεραμεικού η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα φωτισμού στη γειτονιά, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το θέμα του οικολογικού φωτισμού. H εξοικονόμηση ενέργειας & πόρων που θα προκύψει από την τοποθέτηση συσκευών φωτισμού τεχνολογίας LED στην οδό Κεραμεικού εκτιμάται πως θα κυμαίνεται από 50% έως 70% σε σχέση με το υπάρχον φωτιστικό σύστημα.



Τα φώτα LED έχουν μεγαλύτερο κύκλο ανακύκλωσης από τις συμβατικές πηγές φωτισμού και αποτελούν μία περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική για τον δημόσιο φωτισμό. Επιπλέον, δεν περιέχουν υδράργυρο ή άλλες επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως περιέχουν άλλοι τύποι λαμπτήρων.
Η μελέτη και η υλοποίηση της αντικατάστασης του φωτισμού θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρία αρχιτεκτονικού φωτισμού Optocore, η οποία αφιλοκερδώς στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και με τη βοήθεια των εξειδικευμένων συνεργείων του Δήμου Αθηναίων.
Η περιβαλλοντική δράση υλοποιείται σε συνέχεια της πρότασής που έχει καταθέσει η ομάδα ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Antonas Office, για την ανάπλαση και αναβάθμιση της οδού Κεραμεικού σε άξονα πολιτισμού και σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με ποδηλατόδρομο και διαπλατυσμένο πεζοδρόμιο.
Η μελέτη των αρχιτεκτόνων έχει γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης για τον επανασχεδιασμό του δικτύου δρόμων στο ΚΜ και σε συνέχεια άτυπου αρχιτεκτονικού εργαστηρίου που είχε διοργανώσει η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, και βασίζεται στο τρίπτυχο reduce – reuse – recycle. Η πρόταση για την οδό Κεραμεικού χρησιμοποιεί κατά βάση χρησιμοποιημένα υλικά και υπολείμματα υλικών τα οποία επέλεξαν οι αρχιτέκτονες σε συνεργασία με τον Δήμο από τις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων.
Η νέα περιβαλλοντική πρωτοβουλία της ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά πραγματοποιείται με τη συνεργασία του μη κυβερνητικού δικτύου Κόσμου της Αθήνας που σκοπό έχει την ανάδειξη της πόλης της Αθήνας,  και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων για την προστασία και την ανάδειξη της γειτονιάς του ΚΜ, καθώς και της ένταξης της στο σχέδιο μέτρων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
 
[econews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου