Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δημοτικά τέλη και Υμιυπαίθριοι χώροι


Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τα Δημοτικά τέλη των ημιυπαιθρίων χώρων. Η ατυχής εγκύκλιος του Υπουργείου Εξωτερικών περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το θέμα ας δούμε τι ισχύει πραγματικά.
Στον Νόμο 3843/2010 ( ο γνωστός νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων) στο άρθρο 6  παρ. 6 προβλέπεται ότι για τους χώρους αυτούς «δεν οφείλονται επίσης αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί αναδρομικά καμία επιβάρυνση. Ούτε εισφορές ΙΚΑ, ούτε Δημοτικά Τέλη ούτε φόρος μεταβίβασης κλπ.
Τυπικά από το 1992 (ουσιαστικά πολύ αργότερα) οι Δήμοι για να δώσουν βεβαίωση τετραγωνικών μέτρων για τη σύνδεση ενός ακινήτου με την ΔΕΗ συνυπολόγιζαν και τους ημιυπαίθριους χώρους. Επομένως για όσους ημιυπαίθριους είχαν δηλωθεί κανονικά στους Δήμους δεν τίθεται κανένα θέμα αναδρομικής ή σημερινής αλλαγής των Δημοτικών τελών. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που είτε από αμέλεια (ή άγνοια) των ιδιοκτητών είτε από δυσλειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, στη βεβαίωση τετραγωνικών προς τη ΔΕΗ δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι. Σ’  αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο Δήμος να ζητήσει αύξηση των Δημοτικών τελών συμπεριλαμβάνοντας και την επιφάνεια των ημιυπαιθρίων χώρων. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η αύξηση δεν μπορεί να είναι αναδρομική.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου