Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση για τους ημιυπαίθριους έως τέλος Ιουνίου



Παράταση τεσσάρων μηνών δίνεται στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.


Στη συνάντηση, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία του μέτρου, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι τα πρόστιμα θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περίπου 709 εκατ. ευρώ έως και το 2012. Αναλυτικότερα: 
Εκτίμηση
Είσπραξη
2010
93 εκατ. ευρώ
105,9 εκατ. ευρώ
2011
420 εκατ. ευρώ
57 εκατ. ευρώ έως 22/02/2011
2012
180 εκατ. ευρώ
Σύνολο
709 εκατ. ευρώ


Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα παράβολα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. 
Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 553.701 αιτήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα.[ΥΠΕΚΑ]


Αν έχετε κάποια απορία για τη διαδικασία ή κάποιο χώρο για τακτοποίηση, επικοινωνήστε μαζί μας.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

24ωρη Πανελλαδική Απεργία

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων, στις 23 Φεβρουαρίου 2011.

Καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, από κοινού με τους άλλους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση για τακτοποίηση ημιυπαίθριων


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 .
Οι ουρές σε πολλές πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε πολλές πολεοδομίες σχηματίζονται ουρές από νωρίς το πρωί και προφανώς πολλοί πρέπει να πάνε ξανά και ξανά για καταθέσουν απλώς τα δικαιολογητικά και να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου.  
Στο μεσοδιάστημα υπολογίζεται να κατατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα καταβάλλονται δημοτικά τέλη για τους τακτοποιούμενους χώρους, τουλάχιστον σε αναδρομική βάση.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Απεργία - αποχή όλων των Μηχανικών Πολεοδομιών

Νέα ταλαιπωρία περιμένει όλους τους μηχανικούς αφού αποφασίστηκε η απεργία - αποχή όλων των μηχανικών υπαλλήλων Πολεοδομιών από τα καθήκοντά τους που αφορούν στην διεκπεραίωση των ημιυπαίθριων χώρων  από σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και τέλος του μήνα, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας εξαιτίας του νόμου 3843/2010 (Περί τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων). Οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Έλλειψη επαρκούς στελέχωσης των Υπηρεσιών
  2. Το διοικητικό -και όχι μόνο- χάος που επικρατεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη
  3. Τον αυξημένο όγκο εργασίας που επιφορτίζεται το μειωμένο προσωπικό (λόγω των μετατάξεων)
  4. Οι απειλές του Υπουργείου Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των Υπαλλήλων από μη τήρηση των παραπάνω προθεσμιών
  5. Η αδυναμία τήρησης των προθεσμιών διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών
  6. Την αφόρητη πίεση για συλλογή του τέλους διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων ένα χρόνο ενωρίτερα (!) από την πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου (Απρίλιος 2012) που ταλαιπωρεί αφάνταστα πολίτες, υπαλλήλους και ιδιώτες Μηχανικούς (πχ. οι τελευταίοι προσέρχονται σε αρκετές πολεοδομίες στις 04.00 το πρωί (!) προκειμένου να αποκτήσουν προτεραιότητα). [ΕΜΔΥΔΑΣ]
Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποια λύση έτσι ώστε και οι Υπάλληλοι των Πολεοδομιών να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς πιέσεις και απειλές και οι υπόλοιποι μηχανικοί να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δημοτικά τέλη και Υμιυπαίθριοι χώροι


Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τα Δημοτικά τέλη των ημιυπαιθρίων χώρων. Η ατυχής εγκύκλιος του Υπουργείου Εξωτερικών περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το θέμα ας δούμε τι ισχύει πραγματικά.
Στον Νόμο 3843/2010 ( ο γνωστός νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων) στο άρθρο 6  παρ. 6 προβλέπεται ότι για τους χώρους αυτούς «δεν οφείλονται επίσης αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί αναδρομικά καμία επιβάρυνση. Ούτε εισφορές ΙΚΑ, ούτε Δημοτικά Τέλη ούτε φόρος μεταβίβασης κλπ.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον

Με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά την περίοδο 2000–2005 αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%. Δυστυχώς, αυτό τα κατατάσσει να είναι ανάμεσα στα πιο ενεργοβόρα κτήρια της Ευρώπης.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Περισσότερα από αυτά τα κτήρια οικοδομήθηκαν πριν το 1980 και αντιμετωπίζουν θέματα όπως:
  • μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
  • παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
  • ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
  • μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
  • ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Ποδηλατόδρομοι με ηλιακούς συλλέκτες

Παρόλο που στην Ελλάδα γίνεται ακόμα θέμα για το αν θα έπρεπε να κατασκευστούν ποδηλατόδρομοι και ελάχιστοι δήμοι έχουν υλοποιήσει δίκτυο ποδηλατόδρομων, μια μικρή πόλη της Ολλανδίας ετοιμάζεται να στρώσει τους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους με ηλιακούς συλλέκτες. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της TNO, μίας από τις εταιρίες που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα, αυτή η έξυπνη ιδέα θα γίνει στο Krommenie.

Το SolaRoad είναι ουσιαστικά ένας δρόμος, ο οποίος δρα και ως ηλιακός συλλέκτης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λειτουργιών επιτρέπει στην ηλιακή ενέργεια να "αιχμαλωτίζεται" και να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα όρια του χώρου που ήδη χρησιμοποιείται ως δρόμος. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των δρόμων, τα φανάρια αλλά ακόμα και για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών.


Η αναμενόμενη παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αμελητέα. Το Ολλανδικό οδικό δίκτυο  αποτελείται από 137.000 χιλιόμετρα δρόμων και υπολογίζεται ότι με το σύστημα αυτό θα παράγονται περίπου 50 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο. Λάβετε υπόψιν ότι ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 3,500 kWh το χρόνο.

Το μοντέλο για τον ποδηλατόδρομο SolaRoad, όπως παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2011, αποτελείται από modules. Ο ποδηλατόδρομος θα κατασκευάζεται από κομμάτια τσιμέντου, διαστάσεων 1,5 επί 2,5 μέτρα, τα οποία θα έχουν μία επικάλυψη γυαλιού, η οποία θα είναι πολύ ανθεκτική και αντιολισθητική.  Κάτω από αυτή την ενός εκατοστού ειδικά επεξεργασμένου γυαλιού, θα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Μέσα στον επόμενο χρόνο, η εταιρία κατασκευής θα ελέγξει την απόδοση του όλου εγχειρήματος και ειδικά το πως η συσσωρευμένη ενέργεια θα διαχέεται ομοιογενώς ακόμα και τη νύχτα.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011