Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Με τον Ν. 4014/11 θεσπίστηκε η υποχρέωση να προσαρτάται σε κάθε εμπράγματη δικαιοπραξία βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες. Το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά η άμεση και χωρίς κάποια ελαστικότητα εφαρμογή του, ουσιαστικά έχει παγώσει σχεδόν όλες τις μεταβιβάσεις. Κι αυτό γιατί ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και είναι άκαμπτος. Τυπικά ακόμα και η αλλαγή διαστάσεων ενός παραθύρου συνιστά αυθαιρεσία που εμποδίζει την έκδοση βεβαίωσης.
Επειδή σχεδόν σε όλες τις υπάρχουσες οικοδομές έχουν γίνει από μικρές έως μεγάλες αλλαγές από τα εγκεκριμένα σχέδια, πολλοί ιδιοκτήτες ευρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν αποφασίζουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.
Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ορίζεται με σαφήνεια στον νόμο ποιες «αυθαιρεσίες» καθιστούν αδύνατη την έκδοση βεβαίωσης και όχι αυτό να αφήνεται στην ερμηνεία (αυστηρή ή ελαστική) του μηχανικού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις
Βέβαια κάποιοι θα πουν ότι ο νόμος ορίζει ότι ο μηχανικός  βεβαιώνει την μη ύπαρξη αυθαιρεσιών που να επηρεάζουν «την επιφάνεια, την δόμηση, την κάλυψη ή το ύψος του μεταβιβαζόμενου ακινήτου» και επομένως όλα τα άλλα δεν εμποδίζουν την έκδοση βεβαίωσης. Πλην όμως στην ίδια βεβαίωση ο μηχανικός δηλώνει ότι για να εκδώσει την βεβαίωση εξέτασε τα εγκεκριμένα σχέδια. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς ο μηχανικός αν διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές από τα εγκεκριμένα σχέδια οφείλει να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης έστω και αν αυτές δεν επηρεάζουν «την επιφάνεια, την δόμηση, την κάλυψη ή το ύψος του μεταβιβαζόμενου ακινήτου».
Με τον Ν. 4030/11 προστίθεται ότι η εν λόγω βεβαίωση οφείλει να συνοδεύεται από τοπογραφικό εξαρτημένο από τις κρατικές συντεταγμένες. Η υποχρέωση αυτή αποτελεί παραλογισμό και άνευ λόγου χαράτσι προκειμένου για εντός σχεδίου οικοδομές. Το τοπογραφικό είναι απαραίτητο προκειμένου να προσδιορίζεται η θέση του μεταβιβαζομένου ακινήτου. Εντός σχεδίου αρκεί η αναγραφή της διεύθυνσης, του αριθμού του οικοδομικού τετραγώνου και η επισύναψη της κάτοψης.
Ευτυχώς το ΥΠΕΚΑ λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του νόμου αντιλήφθηκε τον παραλογισμό και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει νομοθετική ρύθμιση. Όμως παραμένουν τα ερωτήματα
1.        Πόσο σοβαρό είναι να ανακοινώνεται τροποποίηση του νόμου λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του;
2.       Τι θα κάνουν αυτοί που επείγονται ; θα πληρώσουν το νέο χαράτσι;
3.       Πόσο σοβαρά ασχολούνται αυτοί που συντάσσουν έναν νόμο; Διαθέτουν κάποια εμπειρία και ποια;

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διαμαρτυρία Μηχανικών

Επιτέλους οι μηχανικοί της χώρας οργανώνονται και αντιδρούν. Μέσα από το φόρουμ Michanikos.gr συλλέγονται υπογραφές διαμαρτυρίας για τον νόμο 4014/11 για τα αυθαίρετα. Ο νόμος αυτός είναι ότι πιό πρόχειρο έχουμε δει στην νομοθεσία για την οικοδομή. Ασαφής, αποσπασματικός, διάτρητος. Το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Ήδη έχει εκδώσει 9 πακέτα ερωταποκρίσεων τα οποία υποτίθεται διευκρινίζουν τον νόμο. Ατυχώς όμως οι ερωταποκρίσεις σε πολλά σημεία αναιρούν η μία την άλλη. Ας ελπίσουμε το υπουργείο να ακούσει αυτή τη φορά την φωνή των μηχανικών. Για το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών το ΤΕΕ, δεν τίθεται θέμα, βρίσκεται σε φάση βαθειάς ομφαλοσκόπησης.
Παραθέτουμε το κείμενο της διαμαρτυρίας.
"Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τεχνικός κόσμος της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Το επάγγελμα του μηχανικού που δοκιμαζόταν ήδη από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και από την αστόχως αδιάκοπη αύξηση της φορολόγησής του, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο, συνεπεία των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.

arcstudio

Το γραφείο μας συμμετείχε στην καμπάνια του ΟΤΕ για την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Νέο χαράτσι και προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος 4030/11. Μεταξύ άλλων ο νόμος  αυτός τροποποιεί και ορισμένες διατάξεις του Ν. 4014/11
Με τις τροποποιήσεις αυτές επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος να επισυνάπτεται «τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων».
Αντιγράφουμε από εγκύκλιο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων
«…..Ιδιαίτερα όμως στην παράγραφο 15 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «Η βεβαίωση του μηχανικού που προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ.4 τουν.4014/2011 συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων».
Αυτή η διάταξη του νόμου δημιουργεί επιπλέον τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές αφού για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (ενδεικτικά) σε μεταβίβαση οριζόντιας ιδιοκτησίας θα απαιτείται από την ημέρα ισχύος των διατάξεών του η προσάρτηση του άνω τοπογραφικού διαγράμματος στο αντίστοιχο συμβόλαιο.
Οι νομικές προεκτάσεις της διάταξης αυτής εμφανίζονται και στην ταυτότητα του ακινήτου στην περίπτωση της απόκλισης του εμβαδού του οικοπέδου από το αντίστοιχο που προκύπτει από τη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας, ή αντίστοιχα τον τίτλο κτίσης οπότε θα καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, υπογραφόμενη από όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου ή αντίστοιχα η συμπλήρωση ή διόρθωση του τίτλου κτήσεως. Πράγμα απολύτως ανέφικτο και ανεδαφικό!!
Επίσης στην περίπτωση μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο το κόστος έκδοσης του τοπογραφικού αυτού είναι μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου!!!
Μετά την ανωτέρω διάταξη σχεδόν όλα τα ακίνητα τίθενται «εκτός συναλλαγής» με τεράστιες οικονομικές συνέπειες ακόμη περισσότερο δυσμενείς ιδιαίτερα για τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη που επιθυμεί την μεταβίβαση ακινήτων του για την κάλυψη των οικονομικών του αναγκών.»
Με λίγα λόγια δημιουργούνται τα παρακάτω προβλήματα:
1.        Αύξηση του κόστους μεταβίβασης ίση με την αμοιβή του τοπογράφου για την σύνταξη του παραπάνω τοπογραφικού.
2.       Νομικά προβλήματα στην περίπτωση της απόκλισης του εμβαδού του οικοπέδου από το αντίστοιχο που προκύπτει από τη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας, ή αντίστοιχα τον τίτλο κτίσης.
3.       Πρόσθετο κόστος για σύνταξη διορθωτικής πράξης για την απόκλιση του εμβαδού.
Τονίζεται ότι η απαίτηση για εξαρτημένο τοπογραφικό αφορά όλες τις μεταβιβάσεις εντος και εκτός σχεδίου

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ανάπλαση της πλατείας Βικτωρίας με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Την πλατεία  Βικτωρίας προτίθεται να αναβαθμίσει ο Δήμος Αθηναίων, με αρχιτεκτονική παρέμβαση, η οποία θα ενθαρρύνει τη χρήση της, ως τόπο αναψυχής και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τα παρακείμενα καταστήματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του δήμου Αθηναίων Θεόδωρου Λιβάνιου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Βικτωρίας.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο δήμος Αθηναίων έχει πλήρη επίγνωση της δυσμενούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας και για τον σκοπό αυτό αναζητά χρηματοδότηση ώστε το σχετικό έργο να εκτελεσθεί στις αρχές του 2012.
Στην απάντησή του ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων αναφέρεται και στη «Βίλα Αμαλίας» στην οδό Χέϋδεν και Αχαρνών, επισημαίνοντας ότι ο δήμος απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονος τον Δεκέμβριο του 2010 για την αποβολή των καταληψιών.
Το Αστυνομικό Τμήμα απαίτησε την υποβολή μήνυσης, κάτι που πρόκειται να γίνει το προσεχές διάστημα.

[econews.gr]

Πόρτες χωρίς πλαίσιο


Πρωτοποριακά σχεδιασμένες πόρτες χωρίς πλαίσιο με μαγνητικό κλείδωμα, κατασκευασμένες από ξύλο, λάκα γυαλιστερή ή ματ, χρωματιστό γυαλί, φύλλο χρυσού ή ασημιού καθώς και τεχνητό δέρμα φιδιού (pittone).
Η απουσία εμφανούς πλαισίου κάνει τις πόρτες αυτές να αποπνέουν μία αίσθηση καθαρότητας και απλότητας που ταιριάζει με τη σύγχρονη αισθητική κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Οι πόρτες στηρίζονται σε κρυφό πλαίσιο αλουμινίου, το οποίο κουμπώνει επάνω τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται περιττή η χρήση κορνίζας.
Διατίθεται σε στάνταρ πλάτος 70,80 ή 90cm, ύψους 210cm, ενώ υπάρχει επίσης και η δυνατότητα κατασκευής σε ειδικές διαστάσεις.

 [design-lab.gr]