Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Παράταση των προθεσμιών της ρύθμισης των αυθαιρέτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2011.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικά πλέον η έκδοση αδειών δόμησης

Ψηφίστηκε στις 9 Νοεμβρίου, από την Βουλή το νομοσχέδιο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», το οποίο αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση του νέου πλαισίου που θα διέπει πλέον την δόμηση.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο επιχειρεί μέσα από ένα πλέγμα ρυθμίσεων να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως την αδιαφάνεια και την διαφθορά στον τρόπο λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών, την αναποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, την απουσία ελέγχου στο στάδιο της υλοποίησης και της λειτουργίας της κατασκευής και την πλήρη απουσία μηχανογράφησης και ηλεκτρονικού μητρώου στις κατασκευές.
Παράλληλα, συντελεί στην αναβάθμιση του πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής, του αστικού τοπίου.

Οι βασικές προβλέψεις και μεγάλες καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν:

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργία στη δημόσια διοίκηση με κεντρική ρύθμιση την κατάργηση της πολεοδομίας, όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης (εγκριτική) ασκούν οι Υπηρεσίες Δόμησης – που αντικαθιστούν τα σημερινά πολεοδομικά γραφεία – των Δήμων. Την αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των αδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ και την αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Ελεγκτές είναι Μηχανικοί, με καθήκοντα ασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν τελούν σε σχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Την αρμοδιότητα κρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των Υ.ΔΟΜ και των Ελεγκτών Δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας καθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – που υποκαθιστούν τα υφιστάμενα όργανα γνωμοδότησης όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που καταργείται.

Διαφάνεια. Η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

5ος κύκλος διευκρινίσεων από το ΥΠΕΚΑ για το Νόμο 4014

Αναρτήθηκαν στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ εννιά  νέες ενημερώσεις- διευκρινήσεις για ειδικές περιπτώσεις σχετικά με τη δήλωση των αυθαιρέτων με τον 4014/2011. Προκειται για την πέμπτη κατα σειρά ανάρτηση διευκρινήσεων και προβλέπεται να υπάρξουν και άλλες όσο θα κατηγοριοποιούνται οι ερωτήσεις που αποστέλλονται από τους μηχανικούς.


Το σχετικό link:

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=bmgUeerqMu4%3d&tabid=762&language=el-GR

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης

Η ομάδα μας αναλαμβάνει όλη την διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, προτείνουμε και υλοποιούμε λύσεις για την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου σας.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό μητρώο), και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το ΠΕΑ κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής καταγράφει τις συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.  Η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτείται για όλα τα ενιαία κτίρια ή τμήματα κτιρίων των βασικών χρήσεων συνολικής επιφάνειας άνω των 50 m2 , σύμφωνα με τις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου (από 9/1/2011)
  • Για κάθε πώληση-αγορά ενιαίου τμήματος ή ενιαίου κτιρίου (από 9/1/2011)
  • Για κάθε κάθε ενοικίαση ενιαίου κτιρίου (από 9/1/2011) και για κάθε ενοικίαση τμήματος κτιρίου για κατοικία και επαγγελματική στέγη (από 9/7/2011)
  • Για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον».


Εκτός από την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, θα σας προτείνουμε λύσεις για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας. Στην περίπτωση που αποφασίσεται να προχωρήσετε σε κάποιες από αυτές τις βελτιώσεις μπορούμε να αναλάβουμε τις εργασίες υλοποίησης.

Η ομάδα μας αναλαμβάνει  την  υλοποίηση των προτάσεων αυτών με εξειδικευμένα συνεργεία παρέχοντας στους ιδιοκτήτες την ασφάλεια της σωστής και έγκαιρης παράδοσης του έργου. Κάθε έργο εκτελείται με την συνεχή επίβλεψη Μηχανικού του γραφείου μας.    

  Οι εργασίες που αναλαμβάνουμε αφορούν:
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
  • Μελέτη και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων
  • Ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον».



Εκτός από τις παραπάνω εργασίες διαθέτουμε συνεργεία και αναλαμβάνουμε κάθε είδους εργασίας στο κτίριό σας, οι οποίες μπορεί να μην αφορούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Νέα Παράταση για Τακτοποίηση Ημιυπαίθριων και Λοιπών Χώρων

Η ομάδα μας αναλαμβάνει την τακτοποίηση ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων, που έxουν αλλάξει χρήση. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210.9329911 και 210.9329918

Νέα παράταση έως το τέλος Νοεμβρίου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Είναι η τρίτη παράταση που δίνεται από την εφαρμογή του μέτρου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, έχουν υποβληθεί 630.268 αιτήσεις και έχουν δηλωθεί περίπου 900.000 κλειστοί χώροι. Η εκτίμηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι ότι από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων μπορούν να συγκεντρωθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.