Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πράσινες στέγες για μείωση στο ρεύμα

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. 
 
Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40% ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%. 
 
Κτίρια με πράσινη στέγη είναι το δημαρχείο της Ελευσίνας, το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν πολλά ιδιωτικών φορέων. 
 
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια κτίρια. 
 
[http://www.skai.gr/]

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αυθαίρετα: χάος με τη ρύθμιση – Έκκληση για παράταση

Να παραταθεί κατά τέσσερις μήνες η πρώτη φάση υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα, ζητά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του ν.4014, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.
«Έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης και επικρατεί ένα πραγματικό χάος».
«Οι μηχανικοί εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών ερμηνεύοντας τον νόμο ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται από επίσημους φορείς είναι προφορικές χωρίς καμία εγκυρότητα και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση».
Οι μηχανικοί αποδίδουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πολυπλοκότητα της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και στο γεγονός ότι  κάθε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί μοναδικό αντικείμενο μελέτης, ενώ καταγγέλλουν ότι οι νόμιμες αμοιβές δεν έχουν ξεκαθαριστεί και αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινήσεις.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος  ζητά από την διοίκηση να παρατείνει την πρώτη φάση υποβολής των αυθαιρέτων τουλάχιστον για 4 μήνες και προτείνει, στο χρονικό διάστημα της παράτασης, να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν όλα τα ερωτήματα των μηχανικών ώστε να απαντηθούν επίσημα.

[econews]

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο Στιβ Τζομπς Και Η Αρχιτεκτονική


Πριν λίγες μέρες φιλοξενήθηκε στη New York Times μία συνέντευξη του αρχιτέκτονα Πίτερ Μπόλιν, ιδιοκτήτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Bohlin Cywinski Jackson. Το αρχιτεκτονικό του γραφείο έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει πάνω από 30 Apple Stores, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της Pixar. Ο Στιβ Τζομπς τους είχε αναθέσει και τη μελέτη του επόμενου σπιτιού του. 

Το σπίτι θα χτιστεί στο  Γούντσαϊντ της Καλιφόρνιας (νότια του Σαν Φρανσίσκο, κοντά στο Πάλο Άλτο που βρίσκεται η Apple) σε ένα οικόπεδο 24 στρεμμάτων και θα έχει έκταση 460 τετραγωνικά. Παρ'όλο που θα άνηκε σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, το σπίτι αυτό θα έχει μόνο ένα συζυγικό δωμάτιο, τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και τραπεζαρία. Αναπάντεχα απλός σχεδιασμός και καμία υπερβολή, από έναν άνθρωπο που η απλότητα και ο λιτός σχεδισμός διέπεαν όλα τα δημιουργήματά του.



[gizmodo.com]

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Μετά την πληρωμή του προστίμου οι μεταβιβάσεις των αυθαιρέτων

Η ομάδα μας αναλαμβάνει τον υπολογισμό του προστίμου και την διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου σε όλη την Αττική. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109329911 ή στο info@arcstudio.gr 

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις περιπτώσεις μεταβιβάσεως ακινήτων που δεν «μπλοκάρονται», ενώ έχουν αυθαίρετη κατασκευή, εξέδωσε το ΙΚΑ. Σε αυτήν αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα αυθαίρετα που ρυθμίζονται, θα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο μετά την αποπληρωμή όλων των δόσεων του σχετικού προστίμου.
Από την απαγόρευση μεταβίβασης, εξαιρούνται τα ακίνητα που περιλαμβάνουν αυθαίρετη κατασκευή και τα οποία:
  • υπάρχουν πριν από το 1955
  • έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης με τον 1337/1983
  • έχουν νομιμοποιηθεί με τους νόμοους 1337/83, 1577/85 ή του 1512/8
  • έχουν πάρει αναστολή της κατεδάφισης βάσει του 1337/83
  • έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διατήρησης με τις διατάξεις 3775/2009 και 3843/2010
Για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που θα ρυθμιστούν, το ΙΚΑ δεν θα αναζητήσει αναδρομικά εισφορές, εκτός και εάν δεν αποπληρωθεί κάποια δόση.
Όσον αφορά στα ημιτελή αυθαίρετα θα αναζητούνται εισφορές από το ΙΚΑ για όσες εργασίες έγιναν μετά την 28η Ιουλίου 2011.
[www.enet.gr]

Έως τέλος Νοέμβρη ο διαγωνισμός για το Ελληνικό

Έως τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πρόσκλησης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, κατά το 12ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ανδρέας Ταπραντζής.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο έχει μεταβιβαστεί από την Ελληνικό Α.Ε. η έκταση των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
«Οι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα πιο 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα» σημείωσε.
Ωστόσο, η επιλογή και τοποθέτηση του αναδόχου για το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού -που αποτελεί και το πιο σημαντικό στάδιο του εγχειρήματος- θα καθυστερήσει, καθώς, όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου αποτελεί δισεπίλυτη εξίσωση.


Προσκόμματα

Όπως εξήγησε ο κ. Ταπραντζής, ορισμένα από τα προσκόμματα της αξιοποίησης της έκτασης σχετίζονται με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, «το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, την γραφειοκρατία, τις πολύπλοκες και αλληλοσυγκρουόμενες διαδικασίες. Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με χρησικτησίες, άρση απαλλοτριώσεων, αλλά και τεχνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη κατάλληλων χρήσεων γης ή σχεδίων πολεοδόμησης. Επίσης, δεν υπάρχει ενιαίος φορέας στο Δημόσιο που να ασχολείται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην κατεύθυνση της παραγωγής κυβερνητικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, σήμερα υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων και απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε επίπεδο χώρας, περιοχών και Δήμων».
«Το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης που έχουν γίνει ποτέ. Είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, δυόμιση φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, 40 φορές ο Εθνικός Κήπος και 25 φορές το Πεδίο του Άρεως και τρεις φορές του μεγέθους αντίστοιχης έκτασης στο Μονακό» τόνισε ο κ. Ταπραντζής.
Και πρόσθεσε: «Αυτό που καθιστά το Ελληνικό μία πολύ δύσκολη άσκηση είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό. Αποτελεί έναν από τους λόγους για τον οποίο έχουν αποτύχει οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Ωστόσο, η δική μας προσέγγιση είναι αρκετά πιο ρεαλιστική. Στις προσεγγίσεις μας πρέπει να υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα που θα βρούμε τα χρήματα. Εάν δεν είχαμε οικονομικό πρόβλημα, το Ελληνικό θα μπορούσε να «τρέξει» πολύ εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, ό,τι σχεδιάζουμε θα πρέπει να συγκινεί τις αγορές. Στο Ελληνικό το Δημόσιο θα επιβάλλει τι θέλει και τι δεν θέλει».

«Δεν μπορεί όλη η έκταση να είναι πάρκο»

Όπως σημείωσε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο, δεν είναι δυνατόν το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού να είναι πάρκο.
«Η δημιουργία νέου μητροπολιτικού πάρκου θα πρέπει να είναι ο πυρήνας του Ελληνικού. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, προσπάθησα να πείσω τους συνομιλητές μου στην Αθήνα ότι το Ελληνικό δεν θα πρέπει να μετατραπεί, κατά βάση, σε πάρκο. Και αυτό για πολλούς λόγους και όχι οικονομικούς.
Η αστική μορφολογία και ο μεσογειακός χαρακτήρας της Αθήνας δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε ανάγκη από ένα πάρκο, μεγαλύτερο του Central Park ή του Hyde Park. Καταλήξαμε λοιπόν, στην πρόταση για δημιουργία πάρκου 2.600 στρεμμάτων και για δόμηση που θα κυμαίνεται από 3 έως 6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα» κατέληξε.

Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Απεργίες Πολεοδομιών

Έληξαν οι καταλήψεις στις Πολεοδομίες, αλλά οι υπάλληλοι άρχισαν απεργία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη!


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώνεται αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011, ημερίδα με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας – Αττικής.
Σκοπός της ημερίδας είναι να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το προτεινόμενο Σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου , εν όψει και της έναρξης της επίσημης διαβούλευσης.
Το Ρυθμιστικό της Αθήνας είναι καίριο εργαλείο ανάπτυξης πρώτα γιατί αφορά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας, αλλά και γιατί οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαιτούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Αθήνας / Αττικής σε διεθνές Μητροπολιτικό κέντρο, ανοιχτό στους πολίτες, αλλά και τις παραγωγικές δομές της, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Το Σχέδιο και μία σύνοψη των προτάσεών , υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο του Οργανισμού της Αθήνας. (www.organismosathinas.gr)
Η ημερίδα διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης , 2ος όροφος) από τις 10.00 π.μ έως τις 14.00μ.μ.

 [econews]

Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο!



ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ


Το ΔΙΑΖΩΜΑ φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των θεσμών και των πολιτών της χώρας και τους καλεί να υιοθετήσουν ένα αρχαίο θέατρο. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με προγραμματικές συμβάσεις, οι επιχειρήσεις με χορηγικές συμβάσεις, και οι πολίτες-δωρητές με τους «κουμπαράδες» του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Για να διευκολύνει τους πολίτες, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει δημιουργήσει για κάθε θέατρο ένα ξεχωριστό λογαριασμό, «έναν κουμπαρά», όπου κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του θα μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας.

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.


Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα ΔΙΑΖΩΜΑ.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA

Το πρώτο από τα τρία έργα που εντάσσονται στη δράση “Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων”, ολοκληρώθηκε από τοΥπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τηνΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Πρόκειται για την τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA, επί της οδού Πειραιώς 20 που είναι Εικαστική Πρόταση του Παύλου Τσάκωνα, απόφοιτου της ΑΣΚΤ, σε σχέδιο αναφοράς του Albert Durer (1506), της οποίας την ζωγραφική μεταφορά/ τοιχογραφία υλοποίησε το εξειδικευμένο συνεργείοτοιχογράφων –ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον τοιχογράφο – ζωγράφοΜανώλη Αναστασάκο.
Η Δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Όψεις των κτιρίων», συμπεριλήφθηκε στο Πρόγραμμα “Αθήνα-Αττική 2014″, τον Ιούνιο 2010 και το ΥΠΕΚΑ απηύθυνε σχετική πρόταση συνεργασίας προς την ΑΣΚΤ.
Στη συνέχεια το Υπουργείο προχώρησε μέσα από την ιστοσελίδα του σε προκήρυξη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών και κτιρίων, που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν με την ένταξη του κτιρίου τους στην συγκεκριμένη Δράση. Αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους νέους αποφοίτους και τους ενεργούς φοιτητές της ΑΣΚΤ, με απώτερο στόχο η πρόσκληση να διευρυνθεί σε βάθος χρόνου.
Η επιλογή των κτιρίων και των αντίστοιχων εικαστικών παρεμβάσεων, προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης από αντίστοιχες επιτροπές των δύο οργανωτικών φορέων και οριστικοποιήθηκε κατόπιν της εξέτασης των προϋποθέσεων εφαρμογής (συναίνεση ιδιοκτητών/ γειτόνων, επιφάνεια παρέμβασης, παραχώρηση χώρου για προσωρινή τοποθέτηση σκαλωσιών και λοιπά τεχνικοοικονομικά θέματα οργάνωσης εργοταξίου).
Το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, είναι μια πρόκληση για το Υπουργείο και αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο αναφοράς καθώς είναι μια περιοχή με πολλά ανοιχτά θέματα για προβληματισμό και δράση. Με αυτήν την εικαστική παρέμβαση επί της οδού Πειραιώς, έγινε η επιλογή – σημειολογικά – να ανοίξει ένας διάλογος με τον κάτοικο, τον περαστικό, τον έμπορο, τον ξενοδόχο, τον τουρίστα και γενικότερα τον χρήστη της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την καταγραφή απόψεων και προτάσεων που αφορούν στην δυσλειτουργία του υποβαθμισμένου κέντρου πόλης και στα προβλήματα της καθημερινής διαβίωσης του πολίτη σε αυτό.
Σημειώνεται ότι μέσα από το Πρόγραμμα “Αθήνα- Αττική 2014″, το ΥΠΕΚΑ, ευελπιστεί σε έναν επαναπροσδιορισμό της πόλης και των λειτουργιών της, θεωρώντας χρήσιμη και σημαντική την ενεργοποίηση του πολίτη να δραστηριοποιηθεί και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το αστικό του περιβάλλον.
Οι Εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες στο δημόσιο εξωτερικό χώρο, έχουν από τη φύση τους ένα σχετικά εφήμερο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (κατά μέσο όρο δέκα έτη). Αποσκοπούν δε περισσότερο, αφού λειτουργήσουν σε διάλογο με τους πολίτες, σε κάποιο βάθος χρόνου, να αφομοιωθούν σαν καλλιτεχνικές προτάσεις, να χαρακτηρίσουν αισθητικά και αναμορφωτικά μια περιοχή σαν τοπόσημα, και αφού βιωθούν να αντικατασταθούν από διάδοχες συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών. Πρόκειται για έργα μεσοπρόθεσμης διάρκειας.
Το ΥΠΕΚΑ πιστεύει ότι προωθώντας ανάλογες δράσεις, με χαμηλό κόστος υλοποίησης, σε άλλα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πόλη θα γίνει θελκτικότερη, θα βελτιωθεί η λειτουργία της εικόνας της και θα δοθεί έμφαση στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας του Δημόσιου Χώρου. Επίσης, θα ωριμάσουν περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις (εξοπλισμός πόλης, ασφάλεια/προστασία πεζοδρομίων, εμπλουτισμός δημόσιου χώρου με πολιτιστικά στοιχεία, φύτευση, απομάκρυνση επαγγελματικών και λοιπών πινακίδων, απαγόρευση στάθμευσης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, κλπ) αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας αναπλάσεις που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Το συγκεκριμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Εικαστικών Παρεμβάσεων, αφορά στην υλοποίηση σε πρώτη φάση- άλλων δύο -εικαστικών παρεμβάσεων σε τυφλούς τοίχους πολυκατοικιών με διασπορά των κτιρίων και αντίστοιχα των περιοχών παρέμβασης ως προς την χωροθέτηση και τους συμβολισμούς που εμπεριέχουν στην ιστορική διαδρομή της πόλης στην οδό Κριεζώτου / Ιστορικό Κέντροεμβληματική περιοχή “Παλιάς Αθήνας” και στην οδό Κασομούλη /Προσφυγικές κατοικίες.

Πηγή: greenbusiness.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πλαστικές σακούλες και πριονίδια


Το νέο eco υλικό του design


Yπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στη χωματερή. Οι πλαστικές σακούλες και τα πριονίδια έχουν εξελιχθεί στη νέα hot πρώτη ύλη στα χέρια της σχεδιαστικής ομάδας Kulla Design Studio.


Προσπαθώντας να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα υλικά η σχεδιαστική ομάδα προχώρησε στην ανακύκλωση και συγκόλλησή τους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία άλλη ουσία όπως κόλλα ή ρητίνη! Τα δυο υλικά συμπιέζονται σε υπολογισμένη δοσολογία, τοποθετούνται σε ειδικό καλούπι και στη συνεχεία ψήνονται σε φούρνους. Η υψηλή θερμοκρασία οδηγεί στη δημιουργία ενός ομοιογενούς υλικού με απεριόριστες κατασκευαστικές δυνατότητες.




Το επιτραπέζιο φωτιστικό "50% Sawdust Lamp" είναι μόνο μία από τις εμπνεύσεις της ομάδας Kulla που βασίζονται στο πρωτοποριακό, οικολογικό υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ποιοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό ενώ παράλληλα προσθέτει και μια φρέσκια αισθητική ιδέα στο προσκήνιο. Η βιομηχανική του όψη, όπως και το χρώμα του, επηρεάζεται από τον τρόπο που θα αφομοιωθεί η πλαστική σακούλα από το υλικό. Κάθε δημιούργημα έχει μοναδική όψη και κανένα δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα, ακόμα και αν προέρχονται από την ίδια διαδικασία παραγωγής. 
[missbloom.gr]


25 χρόνια αρχιτεκτονική και τεχνολογία



Το τεχνικό περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ" συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια συνεχούς και ανοδικής παρουσίας στο χώρο των κατασκευών, με έγκυρη πληροφόρηση μέσα από τα τεύχη του, αλλά και τις παράλληλες τεχνικές και αρχιτεκτονικές εκδόσεις του. Για να γιορτάσει μαζί με τους αναγνώστες του και τους συνεργάτες του, διοργανώνει ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν ως ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες του χώρου μας, με θέμα:

25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H εξελιξη των κατασκευών στην Ελλάδα και οι ενεργειακές προοπτικές

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, 17.15 μ.μ.,
Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών - Παλαιό Ψυχικό
Στεφάνου Δέλτα 15

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κίνητρα για τα κτήρια σε Κεραμεικό-Μεταξουργείο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε στην Βουλή προς ψήφιση τα κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Nέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να συντελέσει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας που επιχειρεί να προωθήσει η Κυβέρνηση, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνηση των περιοχών αυτών.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές συντελούν στην προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής με την αποκατάσταση και αναβίωση των παραδοσιακών κτηρίων, καθώς και στον έλεγχο των χρήσεων γης ώστε να προστατευτεί η κατοικία από οχλούσες λειτουργίες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πιστεύει ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να γίνει και πάλι κέντρο καινοτομίας, συνδυάζοντας εκπαίδευση, παραγωγή, εμπόριο, και κατοικία, στηρίζοντας τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται προς ψήφιση στην Βουλή η θεσμοθέτηση φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, ώστε να υπάρξει στήριξη των κατοίκων και μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και
β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και να στηρίξει πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και των ιδιωτών που αποσκοπούν στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και της ανθρώπινης και βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης της Αθήνας.

[econews]

Ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου


 Η ομάδα μας αναλαμβάνει τον υπολογισμό του προστίμου και την διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου σε όλη την Αττική. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109329911 ή στο info@arcstudio.gr



Νόμος 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος.»

Νόμος 4014/2011

Αποφάσεις Διαδικασίας Ηλεκτρονικής Υποβολής και Διαδικασίας Είσπραξης και Απόδοσης του Παραβόλου (ΦΕΚ 2167 Β 27.09.2011)


Με το νέο νόμο, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις όσων εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κλπ) επισύρουν αυστηρές ποινές και για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Εξαιρούνται τα ακίνητα που θα ενταχθούν στον παρόντα νόμο καθώς και αυτά προ του 1955, και όσα περιγράφονται στις περιπτώσεις της παρ.2 του άρθρου 23 του νόμου. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τον παρόντα νόμο οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις που περιγράφονται στην παρ.3 του άρθρου 23 του νόμου.

Συνολική χρονική διάρκεια της τακτοποίησης
Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει  σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι Δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό. Όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρηθούν εφόσον οι ιδιοκτήτες τους:

  • Αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο (ή τμήμα γηπέδου ή οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή καταβάλουν επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα, και επίσης καταβάλουν και ειδικό πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.



Διαδικασία και προθεσμίες της τακτοποίησης
Ο πολίτης από 1ης Οκτωβρίου απευθύνεται σε μηχανικό ο οποίος κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο». Στη συνέχεια συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 και το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί από τον πολίτη.

Το τέλος καταβάλλεται (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα, η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2011. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2012 και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα. Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ», στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση της βεβαίωσης, τότε στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού «…ότι έχει στη διάθεση του όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία, με υποχρέωση να τα υποβάλλει ηλεκτρονικά και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012 μετά την ειδοποίησή του ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών…»

Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι των ενταγμένων στη ρύθμιση αυθαιρέτων από τις αρμόδιες πολεοδομίες, με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση. Ειδικά για τις πρόχειρες (από ευτελή υλικά) κατασκευές, μετά την καταβολή της αίτησης και του παραβόλου, ειδική επιτροπή θα εξετάσει την αρχιτεκτονική, μορφολογική και αισθητική ένταξη της κατασκευής ως προς το σύνολο του κτιρίου και του κτιστού περιβάλλοντός του.